Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Majitel palírny si postavil motorku spalující vodku

Naše téma
Jiří Švamberk | 06.09.2018
foto: Kurt Wilson
A hned s ní zajel rychlostní rekord na solných jezerech v Bonnevillu.
Benzin, nafta, elektřina, vodík, zemní plyn, fritovací olej, to vše už známe, ale že by někdo jezdil na vodku, to jsme ještě neslyšeli.

Ryan Montgomery, majitel a provozovatel palírny v městečku Missoula v Montaně, je člověkem činu. Když jednoho dne s kolegy žertovali, že ze zbytku vzniklého při výrobě vodky by bylo dobré palivo do auta, Montgomery se tohoto nápadu chytil a začal se o problematiku více zajímat. Vždy ho také bavily závody, především ty rychlostní a měl v hlavě sen, že se jednou také zúčastní.

Zbytky, které při pálení zůstávají, se běžně nedají zužitkovat a končí většinou v odpadu. Montgomery dostal nápad, že se pokusí postavit motocykl, který by byl schopen tyto zbytky spalovat a zúčastnit se každoročních závodů na solných jezerech nedaleko od Bonnevillu.

Vše potřebné měl: Starou nepojízdnou motorku Yamaha XS650, suroviny pro výrobu paliva a k ruce si pozval Neila „Morta“ Olsona, místního experta na závody v Bonnevillu.

Je velmi zajímavé, že na motorce se toho vlastně moc měnit nemuselo, kromě toho, že musely být upraveny karburátory. Ještě zajímavější je fakt, že Montgomery, který se závoděním neměl nejmenší zkušenost, si kapotáž motocyklu vyrobil sám. Motocykl pojmenoval podle své žitné pálenky Sudden Wisdom, což do češtiny lze přeložit jako „světlá chvilka“, tedy okamžik, kde je člověk oddaně holdující alkoholu střízlivý.

Montgomery se bonnevillské akce zúčastnil, a přestože měl za cíl dosáhnout 160 km/h, nakonec jeho „alkoholická“ Yamaha zvládla 180 km/h, čímž vyhráli svou kategorii a stanovili rekord mezi stroji na alternativní palivo. Bohužel celkové prvenství týmu Ryana Montgomeryho dlouho nevydrželo. Na konci dne je porazila Honda CB750, která zvládla 228 km/h…
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů