Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mají auta zpoždění? Zjišťovali jsme, jak je to s příjezdy nových modelů na trh

Naše téma
Radek Pecák | 22.04.2020
dalších 13 fotek
Seat Leon 2020 | foto: SEAT
Duben až červen jsou měsíce, kdy jsou obvykle na trh uváděny desítky nových a modernizovaných typů automobilů. Letos však řada z nich, oproti původním předpokladům, nabere zpoždění.
"Budeme mít měsíc až dva zpoždění." Tuto větu jsme velmi často slyšeli od mluvčích oficiálních českých zastoupení automobilek v odpovědi na otázku, zda se dodrží původně naplánovaný termín jejich novinky na český trh. Někdy se to týkalo termínu zahájení prodejů, jindy zase dodávek prvních "zákaznických "automobilů.

To, jaké byly v plánu, a jak to je s dodržením termínu, se dozvíte při prohlížení naší fotogalerie.

"Počítáme s prodlevou přibližně 1,5 až 2 měsíce," uvedla například mluvčí tuzemské prodejní organizace Renaultu Jitka Skaličková. V jejich případě se jedná hlavně o modernizovaný model nižší střední třídy Mégane a hybridní motorizace i v dalších typech.

Premiéra nové generace Seatu Leon se v Česku chystala na březen, nakonec k ní ale dojde až na samém konci jara. "V tuto chvíli předpokládáme, že ceníky odtajníme ve druhé polovině května a k samotnému začátku prodejů u dealerů dojde začátkem července," uvedl pro Deník a Automix.cz Filip Stoulil. "Budou ale k dispozici již obě karosářské varianty. Původně měl kombík následovat s hatchbackem s jistým zpožděním," dodal.

Ještě složitější než evropské značky to mají automobilky, které vyrábějí své vozy v zámoří. Přestože podle vyjádření představitelů Fordu mělo být velké SUV Explorer k dispozici evropským zákazníkům během května, nyní se příchod na trh plánuje až na začátek podzimu. "Předváděcí vozidlo již máme objednané, ale továrna v Kanadě v tuto dobu nevyrábí a jak do bude dál se dá těžko předpovědět," uvedl mluvčí Martin Linhart.  Také v České republice vůbec nejdůležitější model Kuga měl premiéru zpožděnou. V plánu byl březen, nakonec se odehrála až v polovině dubna.

S Yarisem nebo Spacestarem se lidé svezou později
Později, než někteří zájemci předpokládali, bude k mání také jeden z veledůležitých modelů evropské divize japonské značky Toyota, přestože v jejím případě do Česka (zatím než bude spuštěna výroba v továrně TPCA u Kolína) Yarisy přijíždějí z Francie. "Ceník bude zveřejněn již brzy, ale první auta nedorazí začátkem června, jak se předpokládalo, ale až v průběhu léta," sdělila mluvčí Jitka Jechová.

Rovněž další japonská automobilka Mitsubishi se rozhodla v Česku odložit uvedení svého nejmenšího typu, což je Spacestar. "Místo prvního května to bude prvního června," informoval mluvčí Marek Vodička.

Přesto je mezi značkami působícími na českém trhu v tomto směru poměrně dost světlých výjimek. "Carlos Tavares, nejvyšší představitel koncernu PSA, do kterého náležíme, uvedl, že nepřipustí žádné zpoždění. Takže pro nás se nic nemění," uvedl mluvčí Martin Hejral. "Takže příští měsíc uvedeme na trh Zafiru Life a za ní bude následova modernizovaná Insignia," dodal.

Také Hyundai zatím nemusela měnit svůj harmonogram. "Na trhu je tak modernizované provedení vozu i30 a bez problému by se měla stihnout i podzimní premiéra nové generace vozu i30," tvrdí mluvčí Jan Pohorský. V případě modelu i30 by neměly být žádné zásadní problémy ani s dodacími lhůtami. Vyrábí se totiž v Nošovicích a montáž tam již byla obnovena.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů