Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová limuzína pro Trumpa bude pojízdný bunkr. Co o ní už víme?

Naše téma
Dominik Valášek | 16.01.2017
Donald Trump dostane novou prezidentskou limuzínu. | foto: Brian Williams/SpiedBilde
Americká prezidentská limuzína byla vždy opředena jistou dávkou tajemství. Poslední verze pro Baracka Obamu dostala přezdívku The Beast (Bestie) a jde o speciální vůz od General Motors postavený přímo pro potřeby prezidentské kanceláře. Nový prezident Donald Trump však dostane limuzínu novou.
Jelikož je „Bestie" poněkud staršího data, z roku 2009, obdrží nově zvolený prezident Donald Trump už k inauguraci, která se uskuteční 20. ledna, zcela nový povoz.

Ten už nějakou chvíli vyvíjí opět americký koncern General Motors. A opět dostane loga luxusní "divize" Cadillac. Hovoří se o tom, že jen vývoj nové limuzíny stojí 15 milionů dolarů (386 milionů korun).

Každý kus - celkem by mohlo být vyrobeno až 12 podobných vozů - by pak měl vyjít přibližně na 1,5 milionu dolarů (39 milionů korun), ačkoliv přesná částka je samozřejmě otázkou národní bezpečnosti.

Čtěte také: Lada Niva byla ušetřena před sešrotováním, aby se z ní stala tahle podivnost

Jeden z nejmocnějších mužů světa bude každopádně převážen dost možná nejbezpečnějším vozidlem, které lze ještě považovat za auto.

Cadillac One, jak zní označení projektu, je odolný vůči střelbě z ručních zbraní všech typů a přijde-li o pneumatiky, umí jet i po ráfcích.

V kufru jsou nádoby s krví
Každé pancéřované dveře připomínají trezor, okna jsou několik centimetrů tlustá a stahovací je pouze to u řidiče. Mimochodem, dveře jsou údajně tak těžké, že zevnitř nejdou otevřít rukama.

Spodek auta je oplášťován proti výbušinám a interiér v uspořádání 2+3+2 je hermeticky uzavřen proti chemickým zbraním. V kufru se nachází dokonce několik nádob s krví stejné skupiny, jakou má Trump.

V přední části by podle amerických médií "Trumpmobil" mohl být vybaven rozprašovačem slzného plynu pro případ, že by bylo třeba rozehnat dav před vozem. Pro opravdu vážné případy se u spolujezdce nachází pumpovací brokovnice. A jistě bude na palubě i další arzenál.

Čtěte také: VIDEO: Nejrychlejší auto s dveřmi jede 447 km/h. Za 5,5 sekundy!

Technická data jsou samozřejmě neveřejná, takže se jedná pouze o spekulace, nicméně nová „Bestie" poveze pod kapotou údajně osmiválcový diesel o objemu 6,6 litru, disponující výkonem okolo 300 koní a obrovským točivým momentem. Síla bude ostatně potřeba, předpokládá se totiž, že nová Bestie bude vážit mezi 6800 až 9000 kg.

Jistotou je přítomnost adaptivního podvozku s možností regulace světlé výšky - to aby se neopakovala nepříjemnost z roku 2011, kdy starší limuzína uvízla při výjezdu z americké ambasády v Dublinu.

Oficiální podoba vozu zatím není známa, ale soudě dle prvních fotografií by se novinka měla navenek připodobnit modelům Cadillac Escalade a CT6. Prohlédnout si ji každopádně budeme moci už za několik dnů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů