Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lexus odhalil ostré kupé RC F. Má osmiválec s výkonem přes 450 koní

Naše téma
Redakce | 11.01.2014
dalších 6 fotek
Lexus RC F. | foto: Lexus
Detroit /FOTOGALERIE/ - Japonský výrobce luxusních automobilů představí 14. ledna na autosalonu v Detroitu ostré provedení nového kupé RC. Sportovní vůz z výrazným designem zaujme i pohonnou jednotkou, pod kapotou má totiž atmosfericky plněný pětilitrový osmiválec, jehož výkon překračuje 450 koní.
Jde tak o nejvýkonnější auto s motorem V8, jaké kdy Lexus vyrobil. 

„Podoba každé komponenty byla pečlivě navržena tak, aby přispěla k výkonovým vlastnostem," tvrdí Yukihiko Yaguchi, hlavní konstruktér vozu Lexus RC F. „Jedinečné vzduchové kanály v kapotě a v zadní části předních blatníků přispívají k optimálnímu chlazení motoru i jízdní stabilitě. Podílejí se na dravém vzhledu, jenž okamžitě vzbuzuje očekávání požitku z dynamické jízdy," dodává.

Lexus RC F.


Předním partiím modelu RC F dominuje pro Lexus charakteristická maska chladiče ve tvaru vřetene. Od běžné verze kupé RC se liší vyšší kapotou, průduchy pod předním nárazníkem a blatníky či aerodynamickými stabilizačními žebry. Zajímavě vypadají čtyři lichoběžníkové koncovky výfuků, umístěné vždy ve dvojicích nad sebou.

Při rychlostech nad 80 km/h se ze zádi vysouvá aktivní zadní spoiler, který zase zajíždí zpět, když rychlost poklesne pod 40 km/h. V závislosti na stupni výbavy jsou k dispozici tři verze desetipaprskových devatenáctipalcových kol, vyrobených z kované hliníkové slitiny. Dvě verze jsou strojově leštěné, zatímco u nejvyššího stupně výbavy jsou kola ručně leštěná specialistou.

Lexus RC F.



Interiér má podle výrobce připomínat kokpit. Přístrojovému panelu dominuje přepínatelný kruhový ukazatel, jenž se mění v závislosti na některém ze čtyř volitelných jízdních režimů. Mění se zobrazované údaje, barva displeje i velikost písma. Poprvé je použit volant se silným věncem eliptického průřezu, u volantu najdeme "pádla" ručního řazení.  U brzdového a plynového pedálu pak jsou nově použity gumové drážky ve tvaru písmene „L", které mají zaručit lepší přilnavost při ovládání.

Lexus RC F se oficiálně představí 14. ledna na mezinárodním autosalonu NAIAS 2014 v Detroitu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů