Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lexus má první plug-in hybrid. Design nového SUV NX se ale změnil jen mírně

Naše téma
Radek Pecák | 15.06.2021
dalších 13 fotek
Lexus NX 2021 | foto: Lexus
Středně velké rodinné auto s rysy SUV může ve verzi NX 450 + ujet čistě na elektřinu až 63 kilometrů.
Jen v řádu několika centimetrů v porovnání s verzí z roku 2014 narostla nová generace Lexusu NX. Designový styl také zůstal víceméně stejný. Přesto automobilka v tiskové zprávě, která provázela odhalení novinky uvádí, že 95 procent dílů bylo změněno.

Na to, jak nyní vůz vypadá zvnějšku i uvnitř, se můžete podívat do naší fotogalerie.

Nejvíce se zvětšil rozvor (o 30 milimetrů na celkovou hodnotu 2690 milimetrů). Z toho mají samozřejmě profit cestujícící uvnitř, kterým tak vůz nabídne lepší vnitřní prostor. O tom, zda si s sebou budou moci vzít více také zavazadel, zatím tiskové oddělení mlčí. Hodnotu objemu kufru totiž neuvedlo. 

Na výběr bude ze dvou pohonných ústroji. Slabší verze je "pouze" klasickým hybridem, který poskytne výkon 242 koňských sil. Elektromotor spolupracuje se zážehovým čtyřválcem s objemem dvou a půl litru. Zákazníci si můžou vybrat, zda chtějí tuto verzi s označením NX 350 h pouze s pohonem předních, případně všech čtyř kol.

To varianta 450 h+ je vždy "čtyřkolkou". Výkon obou motorů dohromady činí 306 koňských sil. V případě dobité baterie, která má kapacitu 18,1 kWh, je možné čistě na elektřinu jet 63 kilometrů. Spalovací motor se nemusí zapnout ještě ani v tempu 135 kilometrů v hodině. Hodnota kombinované spotřeby jsou necelé tři litry na sto kilometrů. Po stránce dynamiky přitom auto nijak nezaostává. Z nuly na stovku se zvládne dostat v čase, který jen lehce přesahuje šest sekund.

Výrobce zdůrazňuje, že pohonná baterie nikterak neubírá na velikosti zavazadelníku, ba ani palivové nádrže. Ta má i v této verzi objem 55 litrů.

Mezi změny, které zákazníci určitě uvítají, patří například nový způsob otevírání dveří. Klasickou kliku uvnitř nahrazuje tlačítko. Dále pak třeba pohodlnější sedačky, lepší odhlučnění, rychleji se otevírající elektrické víko kufru nebo hlasový asistent. Ten po vyslovení kouzelné formulky Hey Lexus rozumí i pokynům udíleným v českém jazyce.

Lepší je pochopitelně také bezpečnostní výbava zahrnující mnoho elektronických asistentů. Multimediální systém může obsahovat obrazovku s úhlopříčkou až 14 palců.

Do Evropy se nový Lexus NX začne dodávat v posledním čtvrtletí letošního roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů