Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lexus GS250: Dostane se vám pod kůži

Naše téma
Redakce | 27.11.2012
dalších 8 fotek
Lexus GS250 | foto: Lexus
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Na test nového Lexusu GS250 by v pohodě stačilo pár řádek. Japonský luxusní sedan je totiž mimořádně upřímné auto, které si na nic nehraje.
A snad to nebudete brát jako podraz, ale už na začátku přiznám, že tenhle lexus nemá výraznější chyby. Nová generace sice nepřijíždí s ničím bombasticky překvapeným, ale zato s mnoha dotaženými detaily.

Paráda roku

Začíná to už vzhledem. Schválně se podívejte na fotky. GS vypadá jednoduše nádherně. Ostré hrany a zajímavé detaily působí dynamicky, přední maska trochu připomíná přilbu Darth Vadera z Hvězdných válek. Zadní partie je spíše elegantní a líbí se mi, jak na svažující se střechu navazuje profil zadních svítilen. Opravdu povedené. Jasně, každému se líbí něco jiného, ale za sebe zcela upřímně tvrdím: Lexus GS je zatím nejpohlednější auto, v jakém se letos svezl. Podobně nadšený jsem byl snad jen ze vzhledu Range Roveru Evoque a Lancie Themy.

A pokračuje to i uvnitř. Vůbec mi nevadilo, kdyby takhle nějak vypadal i můj obývák. Přístrojová deska vypadá docela jednoduše, konzervativně, ale přitom elegantně. Z každého detailu je znát péče a kvalita. Sedadla (vyhřívaná, odvětrávaná, masírující) jsou jednoduše skvělá a výrazně přispívají k okamžité změně nálady po usednutí za volant. Ale o tom až za chvíli.

Novinkou v kokpitu je obří centrální displej s úhlopříčkou 12,3 palce, který Lexus naštěstí doplnil i o modernější grafické prostředí multimediálního systému. Zůstalo i „počítačové" ovládání – ovladač na středové konzoli připomíná totiž počítačovou myš. Podobně se s ním také pracuje. Je to trochu netradiční, ale po chvilce si zvyknete. Pochvalu zaslouží i prostorový zvuk systému Mark&Levinson se 17 reproduktory...

Základem je šestiválec

Je mi velice sympatické, že Lexus kráčí proti proudu, i když mu to může v Evropě docela ublížit. Zatímco konkurence v segmentu, tedy zejména Němci, se neštítí do svých velkých sedanů posadit naftové čtyřválce, u GS představuje základ benzínový vidlicový šestiválec. Sice poměrně malý, ale pořád šestiválec. A diesel? To jste špatně, Lexus ho vůbec nenabízí.

Základem je tedy provedení GS250 a jak označení napovídá, motor má objem 2,5 litru. Jeho projev se skvěle hodí k charakteru vozu – chová se kultivovaně a slušně. Při klidné jízdě (i ve vyšších rychlostech) o sobě nedává vůbec vědět, pokud mu ale šlápnete na krk, nádherně se rozeřve. Papírových 209 koní se sice nezdá moc, ale autu v pohodě stačí.

Ale věřte mi, že na koně pod kapotou po většinu času myslet nebudete. Stejně tak nebudete často poslouchat příjemný řev točivého motoru. A tím se vracím k oné náladě. Je neuvěřitelné, jak snadno se Lexus GS umí dostat řidiči do hlavy, zcela ho ovládnout a udělat z něj relaxujícího kliďase. Alespoň na mě tak zapůsobil.

Příkladné odhlučnění, spíše komfortní nastavení podvozku a lehké řízení dojem ještě umocňují. Stejně jako lenivý šestistupňový automat, který je snad jediným výraznějším nedostatkem auta. Často zmatkuje a v podstatě pro něj neexistuje nic jiného než poklidné zrychlení, nebo brutální sešlápnutí plynového pedálu. Cokoli mezitím si vykládá tak nějak podivně, hledá rychlosti a v podstatě způsobuje jen hlasitější projev motoru. Škoda, tady to chtělo trochu víc péče.

A spotřeba? Nečekejte zázraky, 1,7 tuny vážící auto s šestiválcem pod kapotou prostě benzín potřebuje a spotřeba se proto pohybuje kolem 10 litrů na sto kilometrů.

Že se mi Lexus GS250 hodně líbil, je naprosto zřejmé. Vypadá skvěle, dobře jezdí a především: pokud si ho koupíte, budete se těšit na každou chvíli, kterou strávíte za jeho volantem. A to se za ty peníze vyplatí, nebo ne?

+ atraktivní vzhled
+ příjemný a kvalitní interiér
+ mimořádná kultivovanost

- zmatkující převodovka

Lexus GS250:

motorzážehový šestiválec
objem2500 cm3
max. výkon154 kW (209 k)
max. točivý moment253 N.m
max. rychlost230 km/h
0-1008,6 s
spotřeba8,9 l/100 km
cena test. modelu1 554 000 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů