Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Levný ruský elektromobil nebude. Miliardář Prochorov projekt vzdal

Naše téma
ČTK | 07.04.2014
Prototyp ruského elektromobilu ë-mobil. | foto: ë-mobil
Moskva - Ruský miliardář Michail Prochorov svůj projekt hybridního automobilu prodal státu za symbolické jedno euro. Oznámila to dnes ruská média. "Prochorov našel laciný odchod z automobilového průmyslu," napsal list Kommersant s tím, že celý projekt tím fakticky končí.
Prochorov s velkou slávou v roce 2010 ohlásil plán spustit výrobu laciného vozítka s kombinovaným pohonem na elektrický a spalovací motor. Předběžně si vůz, pojmenovaný ë-mobil (ë, vyslované jo, je písmeno ruské abecedy) objednalo více než 200 000 klientů. Ale start výroby v Petrohradu, původně předpokládaný na rok 2012, se ustavičně odsouval.

Skeptici dokonce podezírali miliardáře, že od počátku blafoval a že velkolepé plány měly jen pomoci jeho kandidatuře na prezidenta. V předloňských volbách Prochorov skončil na třetí příčce.

Prototyp ruského elektromobilu ë-mobil.


Rozhodnutí prodat celý projekt státnímu výzkumnému ústavu automobilů NAMI za symbolické euro vysvětlila Prochorovova společnost Onexim prudkým růstem nákladů kvůli oslabení rublu, jakož i celkovým poklesem poptávky po autech v Rusku, kde se mezitím změnila hospodářská situace.

Původní idea ë-mobilu se opírala o představu dostupného ekologického vozu, ale vzhledem k růstu nákladů se předpokládaná cena vyšplhala až na milion rublů (asi 600 000 Kč), tedy trojnásobek původních příslibů. A tak výrobní linka ani nebyla zakoupena. Projekt, který prý stál "několik stovek milionů eur", padl.

Prototyp ruského elektromobilu ë-mobil.


Zájem o ruské technologie prý měly i zahraniční společnosti, ale společnost se rozhodla "principiálně" předat vše Rusku. Příslušnou smlouvu obě strany podle listu podepsaly již minulý čtvrtek. Tvůrci si ponechali jen práva na značku ë. Zbývá ještě prodat továrnu v Petrohradu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů