Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Land Rover veze do Ženevy 9stupňovou převodovku

Naše téma
Redakce | 01.03.2013
Vůz s 9stupňovou převodovkou | foto: Land Rover
Whitley – Převodovka ZF 9HP je navržena speciálně pro příčné uložení a je jednou z nejúčinnějších a technicky nejvyspělejších převodovek, jaké se aplikovaly ve vozech sériové výroby.
Přestože má o tři rychlostní stupně navíc, je 9stupňová převodovka jen o 6 mm delší a dokonce váží o 7,5 kg méně než dosavadní 6stupňová převodovka. 

Inovativními prvky, které se musely vejít do malého prostoru, jsou hydraulické lamelové čerpadlo, dvě patentované zubové spojky, které nahradily tradiční masivnější spojku, a uložené soukolí převodovky. 

Zvýšení převodových stupňů ze šesti na devět výrazně zvyšuje úsporu paliva a snižuje emise CO2. Menší skoky mezi rychlostními stupni zlepšují reakci během zrychlování i kvalitu řazení, řízení a jízdy. 

Nejnižší rychlostní stupeň v 9stupňové převodovce je mnohem níže než u stávající 6stupňové převodovky a je navržen pro off road, tažení a některé další extrémní podmínky na silnici, jako je například stoupání či výška, což dává řidiči zvýšený pocit kontroly.

Dosavadní 6stupňová převodovka řadí sekvenčně, 9stupňová převodovka má funkci přeskočení stupňů pro mnohem rychlejší podřazování během razantního zpomalování nebo na základě významnějšího podnětu od řidiče. Měnič točivého momentu se systémem vícestupňových tlumičů se stará o plynulejší rozjezd.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů