Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lada Niva byla ušetřena před sešrotováním, aby se z ní stala tahle podivnost

Naše téma
Dominik Valášek | 16.01.2017
Lada Niva v rat rod úpravě. | foto: Drivetribe
Rat rod je velmi zvláštní druh auta. Je to spíš kultura či styl spojující funkčnost s otřískaným a ošuntělým, přesto však jaksi přitažlivým vzhledem. Základem většiny rat rodů jsou klasická americká auta, jenže co když sáhneme po něčem... komunističtějším?
Francouz Fabrice Ravenet vzal filozofii rat rodu přesně z tohoto konce a postavil obouchané, podivně upravené a přesto parádní auto z klasické Lady Niva. Upozornil na něj server Drivetribe.

Možná se ptáte, jak ho taková věc vůbec napadla. Důvod je jednoduchý. Ravenet si mimo jiné věnuje stavbě crawlerů, což jsou auta, která „lezou" po skalách a kamenech - v angličtině jsou známá také pod pojmem „rock bouncer". Takže má k terénním vozům vztah.

A navíc už od mlada jezdil právě s Ladami Niva, které ho prý svou nespolehlivostí přinutily k tomu, aby se stal velmi zkušeným automechanikem.

Přesně z toho důvodu si Fabrice vytvořil k Nivě vztah, terénní Ladu měl dokonce jako oficiální auto na své svatbě. Takže když náhodou potkal jednu, která smutně čekala na sešrotování, rozhodl se, že si takto nedůstojný konec nezaslouží. Vzal proto zuboženou Ladu k sobě a začal pracovat na povozu, který jako by vypadl z filmu Mad Max. Tedy z nějaké jeho východní verze.

Čtěte také: Krásné retro. Motorka Sterling láká na výlet do starých dobrých časů

Aby Niva dostala správný „rat rod" nádech, byla přední náprava snížena a upravena na nesmyslně velké odklony. Ta zadní zase dostala místo standardních kol obří disky od Fordu a gumy, za které by se nemusel stydět žádný dragster.

Z amerického vzoru pochází i radikální snížení střechy, která putovala o 18 centimetrů dolů. Sám Fabrice přiznává, že žádná z těchto úprav nedává z praktického hlediska smysl. Vše je zkrátka a dobře jen otázkou stylu.

Standardní motor z Nivy se do projektu nehodil, proto se pod kapotou zabydlel blíže nespecifikovaný agregát od Mercedesu i s převodovkou, roztáčející kola silou 250 koní.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů