Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lada chystá novou generaci legendární Nivy. Zůstane klasickým teréňákem?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 19.01.2017
další 4 fotky
Lada Niva. | foto: Lada
Ruská terénní ikona pomalu spěje ke konci svého života. Podle nových zpráv bychom se totiž mohli zanedlouho dočkat zcela nové generace. Po více než 40 letech.
Plán výroby nové generace Nivy potvrdil Nicolas Maure, šéf ruské automobilky AvtoVAZ, která Lady vyrábí. Zatím není jasné, kdy novinka dorazí, mluví se o roku 2018, ale i o horizontu tří let.

Tak či onak by měla nová Niva doplnit stávající nabídku nedávno představených modelů Vesta a XRAY. O motorizaci nové generace se zatím jen spekuluje, smysl by dávalo pohonné ústrojí stejné se zbytkem modelové řady, tedy benzinový čtyřválec o objemu 1,6 litru a výkonem okolo 100 koní (74 kW).

Není také jasné, zda půjde novou Nivu označit za plnohodnotný off-road. Maure totiž nový vůz popisoval spíše jako SUV s prvky terénního vozu. Vůbec bychom se tedy nedivili, kdyby Niva po tolika letech nabídla trochu civilizovanější a modernější charakter.

Čtěte také: Lada Niva byla ušetřena před sešrotováním, aby se z ní stala tahle podivnost

Pro širší zájem veřejnosti by se mohla vyrábět s tří- nebo pětidveřovou karoserií. Od Nissanu a Renaultu, kteří jsou spoluvlastníky Lady, bychom mohli očekávat i převzatou techniku, ačkoliv vývoj na základě Dacie Duster (značka Dacia patří Renaultu) byl údajně úplně zavržen.

Nakonec je zde určitá naděje i pro zatvrzelé fanoušky staré Nivy. Některé zdroje totiž uvádí, že se nová generace může objevit v prodeji dokonce po boku té staré.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů