Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kouř z výfuku může upozornit na vážný problém. Napoví vám barva, jak?

Naše téma
Dominik Valášek | 21.02.2017
Bílý kouř z výfuku. | foto: Youtube/cristo2241
Doby dvoutaktních aut jsou dávno pryč a stejně tak zmizela i hustá, smrdutá mlha, která se držela nad zemí ještě dlouho poté, co Trabant nebo Wartburg zmizel z dohledu. Moderní auta prakticky nekouří, ale když začnou, může to znamenat problém.
Právě proto neškodí orientovat se v tom, co který kouř znamená a co naznačuje. Pokud totiž víte, co se vám váš výfuk snaží říct, můžete alespoň zhruba určit, kde se stala chyba a podle toho postupovat.

Základním (i když asi ne všemocným) "orientačním" bodem je přitom barva kouře.

Černý kouř
Černý kouř z výfuku je zpravidla tím nejméně problematickým kouřem, s nímž se můžete setkat. V praxi totiž většinou znamená, že váš motor jede na příliš bohatou směs a do válců se tedy v poměru ke vzduchu dostává víc paliva, než je správně.

Čtěte také: Na tato auta pozor: Pět ojetin, které kazí dobré jméno svojí značky

Příčinou tohoto jevu je nedokonalé spalování a důsledkem právě černý kouř jdoucí z výfuku.

Dobrou zprávou je, že z krátkodobého hlediska nemůže bohatá směs motoru nijak významně uškodit a také se docela určitě nejedná o mechanickou závadu motoru samotného.

Za bohatou směsí nejčastěji stojí závady palivového systému, tekoucí vstřiky, nebo klidně jen silně zanesený vzduchový filtr.

Modrý kouř
Namodralý kouř z výfuku už značí o něco větší problém, neboť znamená jediné – olej. Právě olej ve směsi paliva a vzduchu generuje větší či menší oblaka modrého dýmu, pochopitelně dle toho, kolik oleje je spalováno. Doprovodným jevem je i charakteristický zápach, o kterém budou dobře vědět řidiči za vámi.

Problém modrého kouře tkví v tom, že se s nejvyšší pravděpodobností jedná o vadnou nebo silně opotřebenou mechaniku motoru. Olej se do spalovacích prostor dostává buď skrze netěsnící pístní kroužky, případně vrchem skrze těsnění ventilů.

Přečtěte si: Pamatujete si na „mrkačky"? Vyklápěcí světla z aut zmizela. Proč?

Na vině může být také turbodmychadlo, které je mazané olejovou směsí a ta přes špatné těsnění proniká do sání.

Modrý kouř zpravidla znamená větší či menší generálku motoru, takže záleží jen na „lukrativitě" této opravy. Pokud začne modře kouřit staré auto s nízkou hodnotou, často se místo generálky jen dolívá spalovaný olej.

Bílý kouř
Pokud jde z výfuku bílý kouř, tedy vlastně pára, je třeba rozlišit, zda se nejedná o přirozený jev, daný nízkou venkovní teplotou a vlhkostí vzduchu. Ten je totiž zcela v pořádku a v chladných zimních měsících kouří téměř všechna auta.

Když se ovšem pára za autem objevuje i při běžné teplotě a běžné vlhkosti, případně je jí nezdravě mnoho, znamená to, že motor spaluje vodu, která se do spalovacích prostor dostává z chladícího systému.

Čtěte také: Index spolehlivosti: Nejlépe jsou na tom japonská auta

Zde je na vině v lepším případě vadné těsnění pod hlavou, v horším případě se jedná o prasklou hlavu nebo celý blok. Tak či tak vás pravděpodobně nemine nákladná oprava nebo celý nový motor.

V extrémním případě může nastat i situace, kdy se do válce dostane tolik nestlačitelné vody, že se písty rázem zastaví. V takovém případě už se bavíme o havárii motoru, která může skončit katastrofálně.

Jednotlivé typy kouře hezky ukazuje a popisuje následující video:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů