Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Konkurent Tesly zkrachoval. Sliboval elektromobil, který pokoří i Bugatti Veyron

Naše téma
Jan Markovič | 31.10.2018
dalších 12 fotek
Elektromobil Faraday Future | foto: Faraday Future
Firma měla stavět super rychlý elektromobil, který svým dojezdem a schopnostmi měl překonat vozy Tesly. Minulý týden ale oznámila nedostatek peněz, nyní odchází i její spoluzakladatel Nick Sampson.
Ani rekordní čas ve výjezdu na slavný vrch Pikes Peak nestačil společnosti Faraday Future, aby zhmotnila své představy o elektromobilu, který se v blízké budoucnosti stane úhlavním konkurentem vozů značky Tesla. Za americkým startupem totiž stojí čínský investor, který nebyl schopen dodat slíbené dvě miliardy dolarů, tedy zhruba 44 miliard korun k tomu, aby značka mohla poslat svůj první elektromobil na trh.

Tím se mohl stát model FF 91, který Faraday Future představili loni na jaře. Auto mělo šílený výkon 1065 koní a točivý moment 1800 Nm. Slibovalo ve sprintu na stovku pokořit i Bugatti Veyron, protože ho zvládlo za 2,4 sekundy. Dojezd měl být přitom až 600 km na jedno nabití. To byly parametry, které zněly ještě jako vzdálené sci-fi.

Faraday Future oznámil problémy už minulý týden, když se musel zbavit části zaměstnanců a zbytek poslat domů na neplacené volno. To zatím zůstává dál. V úterý ale odešel i spoluzakladatel značky Nick Sampson s tím, že už pro firmu nevidí žádnou budoucnost. Není jediným vysoce postaveným manažerem. V pondělí odešel i Peter Savagian, zkušený šéf vývoje, který dříve pracoval pro GM.

Firma oběma popřála hodně zdaru a vydala se na soudní boj s investorem. Její osud se ale zdá být zpečetěn.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů