Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Konec Subaru WRX STI v Evropě? Na nástupce si prý nějakou dobu počkáme

Naše téma
Daniel Fuglevič | 16.11.2017
dalších 6 fotek
Subaru WRX STI Final Edition pro Velkou Británii. | foto: Subaru
Zatímco se ve Velké Británii začala prodávat finální edice modelu WRX STI, nyní to vypadá, že sportovní sedan od Subaru se dočká konce i ve zbytku Evropy. Nástupce se přitom jen tak rychle nedočkáme, a když už, možná přinese hodně velkou změnu.
Subaru WRX STI se na britském trhu loučí speciální edicí „Final Edition“, přičemž hlavním důvodem ukončení nabídky modelu byly podle Subaru nízké prodeje a neschopnost konkurovat modernějším a populárnějším čtyřkolkám, jakými jsou Volkswagen Golf R či Ford Focus RS.

Nakonec to ale vypadá, že k tomuto kroku mělo Subaru ještě další důvod a díky němu přijde konec WRX STI zřejmě i v celé Evropě. Generální manažer prodejů a marketingu Subaru pro Evropu David Dello Stritto se totiž o budoucnosti ikonického modelu mnohem otevřeněji rozpovídal pro holandský magazín AutoRAI.

Dle jeho slov je největším problémem WRX STI jeho současný 2,5litrový čtyřválec s turbem, který je už prostě zastaralou technikou a pomalu už nebude schopen dodržovat přísné emisní limity CO2 na starém kontinentu. „S modelem WRX STI se ještě nadobro neloučíme, nicméně zde bude jisté období, kdy současný model už nebude nabízen. Nové WRX STI přijde, ale bude to chvíli trvat,“ popsal situaci Stritto.

Zbavit se známého modelu se silnou vazbou na rallyové úspěchy značky, podobně jako to udělalo Mitsubishi s Lancerem Evo, tak Subaru neplánuje, ačkoliv z evropského trhu určitě WRX STI na chvíli zmizí.

Magazín AutoRAI pak zmiňuje, že Subaru již s výhledem na novou generaci zkoumá, jestli by náhodou nebyla cestou vpřed hybridizace. Jak už ale bylo řečeno, na nástupce si podle všeho počkáme ještě dlouho – podle jiných zdrojů dokonce i dva roky, takže Subaru si dá určitě hodně načas a myšlenku WRX STI s hybridním ústrojím zajisté dobře zváží.

Po designové stránce ukázal možné směřování budoucí řady WRX nedávný koncept Viziv Performance na tokijském autosalonu. Ten však měl údajně pod kapotou stále klasický čtyřválcový boxer s turbem.

Finální edice WRX STI pro Velkou Británii dostala mimochodem navíc elektronický diferenciál namísto staršího mechanického, větší 19palcová kola, větší šestipístkové brzdy Brembo, uvnitř nově 8palcový dotykový displej infotainmentu a mimo jiné také lehce omlazený zevnějšek.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů