Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Auta skončí do 20 let, tvrdí jeden z nejvýznamnějších šéfů automobilového světa

Naše téma
Daniel Fuglevič | 09.11.2017
Koncept Mobuno Urban Mobility od designového studia Xoio GmbH. | foto: Xoio GmbH/behance.net
Budoucnost automobilů, jak je známe dnes, nevypadá příliš růžově. Vozy se stále rychleji blíží kompletní elektrifikaci a nástupu autonomního řízení. Od jednoho známého jména z automobilového průmyslu teď navíc zaznělo, že klasická auta budou „mrtvá“ již za 20 let.
Neustále slýcháme o nástupu autonomních systémů, což povede k vozům, ve kterých bude člověk pouhým pasažérem. Bob Lutz, 85letý muž, který zastával klíčové manažerské pozice v automobilkách BMW, Ford, Chrysler či v koncernu General Motors, dokonce předpovídá, že na úplnou revoluci v dopravě nebudeme čekat dlouho.

Podle Lutze bude klasické auto řízené člověkem brzy naprostým přežitkem, jelikož na scénu nastoupí plně autonomní, elektrifikované a standardizované moduly, které budou v podstatě jen pojízdnými buňkami pro přepravu lidí a nákladů.

„Automobilový průmysl směřuje velice rychle ke změně. Po staletí byl pro člověka hlavním dopravním prostředkem kůň a v posledních 120 letech zase automobil. Nyní se dostáváme ke konci éry automobilů, jelikož cestování bude nyní doménou standardizovaných modulů,“ prohlásil Lutz v komentáři pro server Automotive News.

Do 15 až 20 let bychom se prý měli připravit na celkový zákaz provozování člověkem ovládaných automobilů na veřejných silnicích, protože většina populace bude raději preferovat autonomní moduly operované přepravními společnostmi jako jsou Uber či Lyft. Do všeho by pak měly zasahnout právě i vlády zemí, kterým rychle dojde, že zvyšeným počtem autonomních vozidel prudce klesne nehodovost, tudíž konvenční vozy úplně zakáže.

Lutzova představa budoucnosti zmiňuje i konec většiny tradičních automobilek a taky konec rozdělování vozů podle jejich výkonu a dynamických schopností. Dále už totiž nebude nutné poměřovat vozy několika značek, neboť všechny budou v jednotném autonomním shluku modulů cestovat po silnici stejnou rychlostí.   

Vlastnictví klasického automobilu s volantem a třemi či dvěma pedály pak Lutz popisuje jako záležitost pro nadšence a elitáře, kteří si budou tyto zastaralé formy přepravy užívat v rámci klubů a jízd na okruhu. Z manuálního řízení automobilu se tak stane zastaralá dovednost, kterou bude umět jen mizivé procento populace a hlavně starší generace.

Také si myslíte, že to přijde tak rychle?
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů