Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koncept Hazumi: Budoucí Mazda2 dostala malý diesel se spotřebou pod 4 litry

Naše téma
Redakce | 05.03.2014
dalších 10 fotek
Koncept Mazda Hazumi. | foto: Mazda
Ženeva /FOTOGALERIE/ - Nejnovější designová studie japonské automobilky je důležitá především ze dvou důvodů: zaprvé naznačuje podobu budoucí Mazdy2, zadruhé prezentuje nový malý a úsporný turbodiesel Skyactiv-D 1.5
Koncept Hazumi měří na délku 4070 milimetrů, široký je 1730 a vysoký 1450 milimetrů. Rozvor náprav činí 2585 milimetrů. Studie zřetelně pokračuje v aktuálním designovém směru značky, který Mazda označuje slovem "Kodo".

Výrobce dal konceptu jméno Hazumi, což v překladu znamená "vyskočit" nebo "vyrazit vpřed". Toto označení by mělo odpovídat obrazu malého čilého zvířete, které překypuje energií. Tak se podle Mazdy má Hazumi jevit přihlížejícím.

Koncept Mazda Hazumi.


Návrháři posunuli kabinu co nejvíce dozadu, aby se těžiště vozu ocitlo blízko zadní nápravy. Výsledkem je klínový tvar karoserie, která se od nízko položené výrazné přední části směrem dozadu zvedá. Atletický postoj podtrhují krátké převisy karoserie a mohutné blatníky.

Mazda se také výrazně soustředila na aerodynamiku. Optimalizovala proudění vzduchu okolo karoserie a upravila podvozek tak, aby co nejvíc zabraňoval nežádoucím turbulencím. 

Koncept Mazda Hazumi.



Při návrhu interiéru bylo prý hlavní inspirací heslo "rychlost". Prostoru dominuje palubní deska zakřivená jako křídlo letounu, středová konzola se pak má podobat zavěšenému můstku. Středobodem přístrojového panelu je centrálně umístěný "budík", od nějž se do obou stran rozprostírají další displeje. Aby řidič nemusel během jízdy klopit zrak, umístila Mazda za volant head-up displej.

Samozřejmostí je také konektivita. Zajišťuje ji systém MZD Connect, nové mobilní internetové připojení představené v modelu Mazda3. MZD Connect také umožňuje používat funkce a aplikace chytrého telefonu i během jízdy.

Koncept Mazda Hazumi.


Pod kapotou konceptu Hazumi se poprvé objevuje nový turbodiesel SKYACTIV-D o objemu 1,5 litru, který byl vyvinut s cílem dosáhnout co největší hospodárnosti. Motor splňuje emisní normu Euro 6 a chlubí se emisemi CO2 pod hodnotou 90 g/km. To odpovídá spotřebě paliva přibližně 3,9 l/100 km.

Očekává se, že nová generace Mazdy2 dorazí ve druhé polovině tohoto roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů