Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Klasické legendy ožívají v nových kabátech. Vybrali jsme zajímavé projekty

Naše téma
Jiří Švamberk | 17.09.2018
foto: archiv
Staré železo se u specializovaných výrobců, ale i samotných automobilek, mění ve zcela nové. Stojí to ale nemalé peníze. Vybrali jsme pro vás čtrnáct těch nejzajímavějších znovuzrozených automobilů minulosti, které si můžete za peníze koupit.
Jestli doba někdy přála klasickým vozům, pak je to dnes. Množství společností, od různých start-upů po velké automobilky se chtějí na tomto trendu přiživit. Některé začínají s dárcovským vozem a ponechají jen VIN číslo, zatímco jiní, například Jaguar a Aston Martin, začínají od nuly. A další se nejspíš přidají, protože tato vlna nových klasických nepolevuje.

A nevypadá to, že by měla.

Dokonce už i Ferrari se nechalo slyšet, že uvažuje o znovuzorzení nejdražšího vozu světa – Ferrari 250 GTO. A vypadá to na stavbu podle dobové specifikace, tedy bez jakýchkoliv moderních úprav i s navazujícími VIN čísly. A jestli tento projekt dostane od vedení zelenou, pak je jasné, že Lamborghini, Bugatti, Mercedes a další nebudou jen tak přihlížet, jak konkurence vydělává obrovské peníze a dělá si skvělou reklamu…  

Alvis



Alvis skončil výrobu automobilů v roce 1967. Od té doby ho skloňovali pouze největší znalci historických značek, přestože v době své největší slávy šlo o mimořádně luxusní značku. V roce 2017 se poprvé objevily informace o jejím znovuzrození se smělými plány na výrobu všech modelových řad podle přání zákazníka – Graber, Bertelli (na fotografii), Lancefield, Parkward a Vanden Plas. Počet vyrobených kusů je u každé modelové řady striktně omezen na 25 kusů a základní cena bez moderních příplatků činí cca 7,5 milionu korun.

Aston Martin DB4 G.T.



V roce 2017 Aston Martin oznámil, že vyrobí omezenou sérii 25 kusů závodního modelu DB4 G.T. Každý z vozů je vyroben podle dobové odlehčené varianty cestovního DB4, včetně motoru a převodovky, a nemá homologaci pro provoz na pozemních komunikacích. Jde čistě o okruhovou hračku. A aby majitelé s těmito vozy skutečně jezdili, Aston Martin k nim zřídil dvouletý okruhový závodní program. Navíc, pokud budou chtít, mohou se s těmito novým DB4 účastnit závodů historických vozů.  

 

Original Venice Crew Shelby GT350



Bullittův případ se postaral o to, že ve své době to byl jeden z nejžádanějších amerických vozů vůbec. To už je ovšem hodně vousatý film, takže mnoho lidí na tento úchvatný kousek americké automobilové historie zapomnělo. Ford nedávno oprášil Shelby GT350, čímž vrátil na scénu i původní model z 60. let. Toho se ihned chytili bývalí zaměstnanci Carola Shelbyho, jmenovitě Pete Brock, Jim Marietta a Ted Sutton, kteří provozují společnost Original Venice Crew, a postavili malou sérii originálního vozu. Nově zrozený model není identický s originální předlohou (na fotografii je původní vůz z roku 1967), Brock a jeho tým na něm udělal mnoho aerodynamických změn. Auto smí na silnice, protože vychází z originálního Mustangu, který si musíte sami sehnat. Počet vyrobených kusů je omezen na 36. Cena přestavby začíná na 5 milionech.

RUF CTR 2017



Novodobý Yellowbird se objevil na ženevském autosalonu v roce 2017 a měl oslavit 30. výročí originálního RUF CTR. Přestože vypadá jako klasické Porsche, jde o zcela nový automobil. Jediné, co s původním CTR z roku 1987 sdílí, je zpětné zrcátko. Základem vozu je nové karbonové šasi,které si RUF navrhl a zkonstruoval sám a za zadní nápravou se nachází 3,6litrový boxer se dvěma turbodmychadly a výkonem 710 koní. Opět jde o dílo Aloise Rufa. Vznikne pouze 30 kusů a všechny jsou navzdory cenovce cca 20 milionů Kč prodané.

 

Shelby American Daytona Cobra Coupe



Carol Shelby, hnaný svými úspěchy s Fordem, měl pro závodní rok 1964 velké plány. Prodloužil šasi modelu Dytona a V8 od Fordu nahradil objemnějším motorem z NASCAR. Svůj tehdy tajný projekt nazval Cobra Dytona a testy ukazovaly, že celkové vítězství v Le Mans není pouhým snem. Bohužel, Shelby měl velkou smůlu, když jediný existující exemplář byl poničen při havárii, do které se dostal kamion, který ho převážel na testování. V roce 2017 Shelby American oznámil výrobu šesti kusů podle originální dokumentace a s 550koňovým motorem 7,0 V8 a čtyřstupňovou převodovkou.

Shelby American’s Mustang GT500 Super Snake



Originální Mustang GT500 Super Snake je autem, který zná jen málokdo. Ve skutečnosti se totiž nikdy nevyráběl. Jednalo se o na zakázku postavenou „testovací mulu“ společnosti Goodyear. Pokud by dostal zelenou, tehdejší svět sportovních vozů by se obrátil naruby. Shelby American Mustang GT500 Super Snake vznikne v počtu 10 exemplářů, přičemž základní cena bude cca 5 milionů Kč. S výkonem 550 koní bude o 20 koní výkonnější, než originál a přibližně o 20 milionů levnější…

 

Singer Porsche 911



Zasvěcení tvrdí, že Singer Porsche je momentálně nejlepší Porsche, které lze za peníze koupit. Singer se zabývá pouze vzduchem chlazenými modely a nechává nadčasový design tak, jak byl v době výroby. Singer se zaměřuje pouze na funkční části vozu, komfort a luxus. Poslední modelem je generace 964 (není na fotografii), kterou Singer postavil ve spolupráci s Williams Advanced Engineering. Atmosférický motor od Cosworthu dosahuje výkon 500 koní a točit hodně přes 9000 ot/min. Jen pro představivost, továrna dotáhla 4,0litrový H6 na 530 koní… Také že si Singer nechá zaplatit. Základní přestavby začínají na 8 milionech, bez dárcovského vozu…

Superformance Ford GT40



Milujete Ford GT40, ale nemáte na něj peníze? Nezoufejte, společnost Superperformance má řešení. Tak trochu… Je to sice replika, ale tak věrohodná, že Superperformance dokonce smí používat označení GT40. To je mimořádně působivé, vzhledem k tomu, že Ford se stejnou žádostí pro svůj model GT u majitelů ochranné známky neuspěl. Společnost ráda poukazuje ne fakt, že dvě třetiny použitých součástek jsou záměnitelné s těmi, které lze nalézt a originálních závodních strojích Ford GT40. Cena začíná na 2,5 milionu Kč.



Mini Remastered



Originální Mini je v podstatě takovým nepopsaným listem papíru. Pokud chcete, můžete z toho auta udělat vše, co se vám zlíbí. Také platí ve světě automobilů za jeden z nejupravovanějších automobilů všech dob. Společnost David Brown Automotive se specializuje na zakázkové přestavby těchto malých „ďáblíků“ a pokud budete chtít, za cca 2,5 milionu vám znovu postaví auto, která má dotykový displej, bezklíčkové odemykání, LED světlomety, kožené čalounění, vytažené blatníky a mnoho dalšího. Pravda, dost drahá sranda, ale na druhou stranu, 1000 hodin práce a naprostá jedinečnost prostě něco stojí.

Atalanta Sports Tourer



Atalanta Sports Tourer je auto, které nejspíš neznáte. Ani se není čemu divit, mezi lety 1937 a 1939, kdy automobilka fungovala, vzniklo pouze 21 aut (nedávno se objevilo auto s šasi číslo 26, nicméně jeho pravost nemá kdo potvrdit ani vyvrátit). Atlanata ve své době používala nejpokrokovější technologii, jako například stavitelný podvozek, nezávislé zavěšení všech kol a hydraulické kotoučové brzdy. Za oživením dávno mrtvé značky stojí motoristický nadšenec Martyn Corfield a renovátor Trevor Farrington. Nové vozy značky Atalanta z 85 % odpovídají modelům z třicátých let. Motor je ovšem úplně jiný. Atmosférický 2,5 litr od Fordu se nikdy nenabízel (původně to byly pouze čtyřválce 1,5 a 2,0, později také 4,2 V12 od Lincolnu), nicméně pokud zákazník chce, může mít také jeho přeplňovanou podobu, stejně jako u závodních provedení z 30. let. Základní naladění ma 214 koní a stojí 4,5 milionu Kč.

 

Jaguar XKSS



Jaguar byl v podstatě první velkou automobilkou, která začala dělat tzv. reimagined (nebo také reborn) modely. Jako první byl Jaguar Lighweight E-Type, pak přišel na řadu XKSS (na fotografii) a následně závodní D-Type. XKSS je však asi nejhezčím povedením, protože se jednalo o silniční model. Vyrobeno bylo 9 kusů, které však byly ještě před zahájením výroby prodány pečlivě vybraným majitelům. Všechy tyto historické jaguary z 21. století byly vyrobeny přesně podle dobových dokumentů a nemají v sobě nic, co neměl originál.

Automobili Amos Lancia Delta Futurista



Třídveřová Delta Integrale je dílem malé firmičky Automobili Amos. Ital Eugenio Amos se nechal inspirovat Singerem a vůbec se tím netají. Amos chce využít komponentů původních Integrale s dvoulitrovými přeplňovanými šestnáctiventilovými motory. Revize každého vozu má být kompletní včetně instalace zhruba tisícovky nových komponentů, Karoserie hodlají u Amosu vyklepávat ručně z hliníkového plechu. Eugenio Amos chce postavit maximálně 15 kousků, pokud se mu sejdou objednávky. Dílny jsou uzpůsobeny k tomu, aby se rodily dva vozy současně, a potrvá to asi tři až čtyři měsíce.

MAT Stratos



Když Micheal Stosek poprvé představil svoji vizi nového Stratosu, zboural úplně všechny. A kdo tvrdí, že ne, tak lže. Tohle novodobé pojetí legendárního závodního vozu vypadalo prostě božsky a Stosek okamžitě začal počítat objednávky po desítkách. Bohužel nejrůznější komplikace zapříčinily, že se doposud nevyrobil jediný kus. Vyrábět se ale bude. Projekt jen dostal nový název MAT Stratos podle karosárny Manifattura Automobili Torino, která ho bude stavět. Karosárna MAT však nebude stavět celé auto kompletně od nuly. Zájemce o jeden z pětadvaceti kusů, které mají vzniknout, bude muset jako základ dodat vlastní Ferrari F430 Scuderia. A ještě k tomu za přestavbu zaplatit cca 12,5 miliónu korun. A tedy ne že by Scuderie byly všude hojně. Navíc stojí v přepočtu přibližně 4 miliony za nejlevnější kus.

 

Lister Knnobly



Znovuvzkříšený Lister v roce 2014 nejprve představil závodní model Knnobly, se kterým Sir Striling Moss a další úspěšně závodili v 50. letech minulého století. Za několik týdnů kompletně vyprodal nabízenou kvótu a rozhodl se pokračovat také se silniční variantou. Oba vozy jsou vyráběny přesně tak, jak tomu bylo v tenkrát, jen s tím rozdílem, že silniční verze má několik užitečných kontrolek navíc. Jako třeba signalizaci závady mazání, a tak podobně. Liste chce za silniční verzi se 4,2litrovým řadovým šestiválcem cca 7 milionů, za závodní stroj s 3,8litrovým řadovým šestiválcem přibližně 9 milionů. To ale ještě nic není. Mossův originální hořčíkový monopost stojí necelých 30 milionů…

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů