Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia Sportspace: Studie stylového kombíku je diesel-elektrický hybrid

Naše téma
Redakce | 27.02.2015
dalších 6 fotek
Koncept Kia Sportspace. | foto: Kia
Kia ještě před ženevskou premiérou prozradila další důležité informace o svém nejnovějším konceptu Sportspace. Stylový kombík pohání hybridní soustava složená z turbodieselu a elektromotoru.
Začněme ale rozměry. Kia Sportspace na délku měří 4855 milimetrů, široká je 1870 mm a vysoká 1425 mm. Rozvor činí 2840 milimetrů. Studie, která možná naznačuje, jak by mohla vypadat příští generace modelu Optima, vypadá zajímavě už jako celek, ale má také několik netradičních detailů. Například na masce chladiče najdeme žaluzie, které se mohou natáčet a regulovat přívod vzduchu. Hliníkové lišty ve spodním spoileru zase ukrývají vestavěná směrová světla, která se objevují až po zapnutí.

Při pohledu zezadu zaujme výrazný difuzor z uhlíkových vláken, do něhož jsou integrovány velké koncovky výfuku a uprostřed je zabudována mlhovka.

Koncept Kia Sportspace.



Studie stojí na dvacetipalcových kolech s prvky z uhlíkových vláken.

Interiéru dominuje černá barva, mezi použitými materiály se objevují kůže, karbon či frézovaný eloxovaný hliník. Přístrojový panel a středová konzola jsou potaženy textilií, která připomíná kartáčovaný hliník. Zajímavě vypadají také kožená sedadla s karbonovou skořepinou.

Koncept Kia Sportspace.



Přímo před řidičem se nachází blok digitálních sdružených přístrojů, jenž je spárován s plně funkčním systémem palubního infotainmentu. Na obvyklé pozici vnitřního zpětného zrcátka se nachází tenký displej, do nějž se promítají obrázky ze zadní kamery. Na této obrazovce se zobrazují i další informace důležité pro řízení.

Pozoruhodný prvek našel místo v zavazadelníku. Do podlahy kufru bylo totiž zabudováno 28 otočných kuliček z nerezové oceli zlepšujících manipulaci s nákladem. Po nastartování všechny kuličky klesnou o 3 milimetry do příslušné dutiny, aby zavazadla za jízdy necestovala sem a tam.

Koncept Kia Sportspace.



Koncepční vůz Sportspace pohání hybridní soustava tvořená turbodieselem o objemu 1,7 litru a elektromotorem, která se poprvé představila v roce 2014 společně se studií Optima T-Hybrid na pařížském autosalonu. 

Naftová jednotka zde spolupracuje v součinnosti s malým elektromotorem, k jehož napájení slouží 48voltový akumulátor typu PbC (olovo-uhlík). Diesel-elektrické hnací ústrojí umožňuje autu jet nízkou rychlostí nebo za nízké zátěže čistě na elektřinu. Rekuperovaná energie získávaná při zpomalování slouží k dobíjení akumulátoru.

Použitá konstrukce rovněž umožňuje zabudovat elektrické přeplňování motoru CRDi (navíc k tradičnímu turbodmychadlu), které pomáhá dosahovat vyššího výkonu i točivého momentu v celém pásmu otáček.

Koncept Kia Sportspace.


Přesné technické údaje týkající se výkonu či spotřeby zatím automobilka neprozradila. Zmiňuje však aktivní zadní nápravu se víceprvkovým zavěšením, která zprostředkuje i krátkodobý pohon všech kol.

Výstavní premiéra je naplánována na 3. března.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů