Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia řekla, kolik stojí elektromotory v jejích autech. Zaplatíme je kvůli emisím

Naše téma
Radek Pecák | 15.10.2018
dalších 6 fotek
Startér-generátor nezvyšuje výkon pohonné jednotky | foto: Radek Pecák
Doba, kdy se pod kapotou auta nalézá výhradně spalovací motor, se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Kvůli budoucím emisním limitům je nutná elektrifikace prakticky všech masově vyráběných vozů. Zvýšené náklady samozřejmě zaplatí zákazníci. Nyní víme, kolik jaký typ pohonu stojí.
V závislosti na tom, jak velkou roli bude elektromotor při pohonu auta hrát, budou klesat vypouštěné emise CO2. To je samozřejmě logické. Kia se ale nyní na technickém seminátoři v souvislosti se zahájením prodejů své nové verze modernizovaného modelu Sportage, rozhodla novinářům prozradit, kolik vlastně jednotlivé typy "elektrifikace" osobních aut stojí. Má to dobře spočítáno, protože v současnosti je jedním z mála producentů osobních aut, který nabízí všechny typy hybridů, a dokonce i plně elektrické vozy.

Na trhu s novými osobními auty již v součačnosti prakticky neexistuje model, který by již z výroby nebyl vybaven systém start&stop a rekuperací brzdné energie do klasické dvanáctivoltové baterie. "Tento systém dokáže snížit emise CO2 běžného vozu se spalovacím motorem zhruba o pět procent. Přitom navýší náklady na výrobu (i následnou cenu) zhruba o sedm stovek eur (cca 18 000 Kč)," informoval technický specialista Kia Motors Česká republika Michal Tolar.

Pokud se ale podle něho výrobce rozhodne investovat dalších přibližně tři sta eur (7700 Kč), získá už auto mild-hybridní pohon, který je schopen snížit úroveň emisí o patnáct procent. "To je právě případ naší novinky Kia Sportage s dieselovým dvoulitrovým přeplňovaným motorem," říká Tolar. Podle oficiálních technických údajů má tento vůz vybavený manuální převodovkou emise na hranici 140 gramů na jeden kilometr, s automatickou převodovkou pak kolem 150 gramů. To je samozřejmě na tak velký výkonný vůz velmi dobrá hodnota.

Mild hybrid Kia Sportage


Pokud to vztáhneme na údaj o kombinované spotřebě, pak vězte, že tato varianta vozu Sportage si nyní "bere" s manuálem 5,2-5,4 litru, v případě využití automatické převodovky 5,7 - 5,8. Nižší údaj patří vždy vozu s nižším stupněm výbavy, vyšší luxusnější verzi. Dříve Kia stejný motor prodávala ve Sportage i bez hybridního ústrojí. S ním auto spotřebovávalo s "manuálem" 5,9 a s automatem 6,3 litru. Rozdíl je to tedy citelný.

JEN VYPOMÁHÁ

Do vozu bylo ovšem nutno zabudovat malý elektromotor (startér-generátor), který má maximální výkon 12 kW a točivý moment 55 Nm. Energie do něho proudí z baterie umístěné v zavazadlovém prostoru. Kapacita je 0,44 kWh a napětí 48 Voltů. Díky tomu může automotil v případě potřeby opravovat každý automechanik a nepotřebuje žádné další speciální vzdělání.

Elektromotor má ale podle Tolara za této konstelace úkol pouze snižovat spotřebu. Dieselový motor má, ať už je s ním spojen či nikoli, výkon stále 136 kW. "Pomáhá však v určitých situacích spalovacímu motoru, který tak může pracovat úsporněji. Laicky to lze přirovnat k tomu, že na dvoukole ten zadní jezdec občas pomůže přednímu," říká s úsměvem.

Řidič tak činnost hybridního systému zásadně nijak nepocítí, nemůže ani zapnout elektrický režim jízdy jako v takzvaných full hybridech. Omezením pro posádku je vlastně jen nemožnost instalovat pod podlážku zavazadlového prostoru rezervní kolo. Vzduch pro chlazení baterie se přivádí z prostoru kabiny pro cestující. "Je to tak kvůli optimalizaci teploty. V létě si posádka obvykle teplotu v interiéru snižuje pomocí klimatizace, v zimě si zase zatopí," dodává Tolar.

Mild hybrid tak pro současné výrobce představuje poměrně cenově příznivou možnost, jak dostát požadavkům na snižování emisí CO2. Takzvaný plný (full) hybrid, který má již výkonnější elektromotor a větší baterii a může jet minimálně stovky metrů pouze na elektřinu, si již totiž vyžádá náklady ve výši tří tisíc eur, tedy třikrát tolik, co mild hybrid. Emise CO2 přitom sníží jen dvojnásobně v porovnání s ním. Kia navíc může toto své technické řešení implementovat do prakticky všech svých aut, ať mají vznětový nebo zážehový motor.

Ještě podstatně nákladnější záležitostí je produkce plug-in hybridních automobilů. Ty sice mají emise CO2 oproti klasickým autům se spalovacím motorem nižší řádově o 60 procent, ovšem výrobní náklady navyšují o velmi citelných 7 500 eur, tedy o skoro dvě stě tisíc korun. Proto se k zabudování této techniky přistupuje obvykle až v případě větších a dražších vozů. V konkrétním příkladu automobilky Kia se jedná o modelu Kia Optima.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů