Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kia cee´d SW 1,6 GDI: Rodinný poklad

Naše téma
Redakce | 30.01.2013
dalších 8 fotek
Kia cee´d SW 1,6 GDI | foto: Kia
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Sporty wagon. Tedy SW. Tak Kia označila už předchozí generaci kombíku odvozeného od modelu cee´d. Stejnou zkratku si ponechal i jeho nástupce.
Kiu cee´d mají Češi rádi. Za těch skoro šest let, co se u nás prodává, našlo nového majitele zhruba 20 tisíc aut a prodeje rostou i s aktuální generací. Té už navíc může pomoci i kombík.

Tygr z Německa

O novém designu korejské automobilky toho už bylo řečeno i napsáno mnoho. Zásluhou německého designera Petera Schreyera, který nedávno dokonce povýšil na jednoho ze tří prezidentů Kia Motors, patří vozy se třemi písmenky v oválném logu mezi ty na pohled nejpřitažlivější.

I nový cee´d pochopitelně sází na vzhled a na emoce. Nová generace se celkově tváří přísněji a sebejistěji, především díky pojetí předních partií. Schreyer ještě víc rozvinul koncept takzvaného tygřího nosu, maska chladiče dostala výraznější tvar a logo automobilky se nově třpytí výš - na kapotě. Zajímavé je výrazné zkosení čelního skla.

Při pohledu z boku upoutá na hatchbacku délka předního převisu, který se opticky snaží zmenšit výrazně protáhlé světlomety. U kombi už převis tak moc do očí nebije. Je to samozřejmě zásluhou nafouknuté zádi, díky níž na mě cee´d SW působí „vyváženěji".

Pohodlí pro všechny

Že korejská auta v poslední době urazila pořádný kus cesty, o tom dnes pochybuje jen málokdo. Přesto si myslím, že pro mnoho zájemců bude překvapením vzhled a kvalita interiéru. Tady Kia odvedla opravdu pořádný kus práce. Palubní deska je příjemně orientována k řidiči, ovladače najdete intuitivně tam, kde byste je čekali a všechny údaje se dají snadno přečíst. A nejen že všechno „sedí" po funkční stránce, interiér především hezky vypadá. I když osobně lesklým plastům nefandím a raději bych je vynechal... Jasně, není to „prémie", ale zpracování je pro danou třídu nadprůměrné.

Prostorově je rovněž všechno v pořádku – dostatek místa budou mít cestující na všech sedadlech, tady si opravdu není na co stěžovat. Zavazadlový prostor nabízí objem 528 litrů (stejně jako sourozenec Hyundai i30 kombi) a potěší nízkou nákladovou hranou i praktickou soupravou přihrádek pod podlahou.

GDI berte

Benzínová šestnáctistovka GDI v současnosti představuje nejvýkonnější dostupnou motorizaci. A troufnu si tvrdit, že také nejlepší. Klasická atmosféra se 130 koňmi a maximálním točivým momentem 164 N.m (při 4850 ot./min) možná svými dynamickými schopnostmi neoslní, ale spolehlivě táhne už v nízkých otáčkách a přitom se nechá ráda vytočit až k červenému poli. Občas je to potřeba, především při potřebě razantní akcelerace.

Až v takovém případě také teprve zjistíte, že je pod kapotou opravdu ukrytý motor. „Gédéíčko" totiž v běžných otáčkách pracuje mimořádně tiše a kultivovaně. Umí jezdit i úsporně, během testu se průměrná spotřeba pohybovala kolem sedmi litrů.

Jinak cee´d SW jezdí podobně jako hatchback – tedy skvěle. Přeposilované řízení sice příliš nekomunikuje, ale to bude vadit málokomu. Řazení, brzdy, to všechno funguje, jak má a neobtěžuje, podvozek pak nabídne slušný komfortní zážitek. Ale nejen že v pohodě zvládne většinu nerovností na vozovce, auto se ani nenechá snadno rozhodit v zatáčkách a nabídne spolehlivou stabilitu.

Tím se dostávám k závěru, v němž musím zopakovat už několikrát řečené. Auta se znakem Kia (a potažmo Hyundai) už nejsou jen lacinými přibližovadly. Dnes po zásluze těžce zatápějí zavedené konkurenci a mnohdy je i převyšují. A ať přemýšlím, jak přemýšlím, vlastně mě nenapadá opravdu zásadní důvod, proč bych neměl rozumně a pragmaticky zaměřené rodině cee´d SW doporučit.

Cena pak začíná na 299 980 Kč – za to dostanete auto se čtrnáctistovkou a základní výbavou Active bez klimatizace. Za bohatší Comfort je příplatek 25 tisíc korun a pokud zatoužíte po testovaném motoru 1,6 GDI, připravte si dalších 25 tisíc. Minimálně tedy 349 980 korun.

+ design exteriéru i interiéru
+ kvalitní a prostorný interiér
+ jízdní vlastnosti


- přeposilované řízení bez citu
- lesklý plast v interiéru

Kia cee´d SW 1,6 GDI:

motorzážehový čtyřválec
objem1591 cm3
max. výkon90 kW (130 k)
max. točivý moment164 N.m
max. rychlost182 km/h
0-10010,2 s
spotřeba6,3 l/100 km
cena test. modelu493 980 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů