Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Když Felicia dostala křídla... Před 60 lety představili facelift slavné Škody

Naše téma
Radek Pecák | 21.03.2021
dalších 11 fotek
Modernizovaná podoba Felicie se představila před 60 lety | foto: Škoda Auto
Před šesti desítkami let byly autosalony skutečnou přehlídkou nových technických řešení a designérských nápadů. V polovině března roku 1961 tu nezapadly ani novinky značky Škoda.
Nová čelní maska, zvětšený výkon motoru, přepracovaný interiér a nové chytré řešení. Tím byla úprava krytu hrdla palivové nádrže tak, aby se znesnadnily krádeže benzínu. Tak se prezentovala na autosalonu v Ženevě od 16. do 26. března modernizovaná Škoda Felicia. Vlastně šlo o změny, které jsou pro modernizované verze určité generace nějakého automobilu užívány dodnes.

Na rozdíly mezi původní verzí vozu a tímto faceliftem se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.

Tento kabriolet, který je mnohými považován za nejkrásnější model mladoboleslavské automobilky všech dob, však kromě toho získal ještě jeden prvek. Právě ten mu dodal ten pravý "šmrnc". Křidélka či ploutvičky přidané na horní část zadních blatníků vozu dodaly na eleganci.

Stejný prvek sice dostala také Octavia, ale právě na dlouhé zádi kabrioletu působí opravdu dobře. Společně s ním se upravila také zadní světla.

Pro zákazníky byly ale v té době zřejmě podstatnější jiné úpravy. Například to, že díky zvětšení kompresního poměru 7,0 na 7,5 vzrostl výkon čtyřválce s objemem 1089 cm3 o dvě koňské síly. To bylo umožněno díky tomu, že na všech trzích, kam se vůz dodával, již byl dostupný benzín s oktanovým číslem nejméně 70.

Také se změnil přístrojový štít, celá palubní deska a volant. Zásadní změnou pro řidiče se pak stalo přemístění řadicí páky ze sloupku na volantu na podlahu. Díky tomu bylo možné provést změnu převodového stupně s menší vůlí, tudíž přesněji a rychleji.

S tím související nutnou úpravou bylo rozdělení původní přední lavice na dvě samostatné sedačky. Jízdní komfort vylepšilo rovněž uložení karosérie na velké silentbloky. Díky nim přicházelo do prostoru pro cestující podstatně méně hluku a vibrací.

Mnoho změn během krátkého života
Tento facelift byl vlastně již druhou modernizací původního kabrioletu z konce padesátých let. Tehdy se vůz ještě nejmenoval Felicia, ale Škoda 450, což byl po technické stránce vlasně Spartak s "uříznutou" střechou. Sériová výroba začala v Kvasinách v létě roku 1958 a do konce roku se vyrobila zhruba tisícovka exemplářů.

Modernizace přišla po pouhém půl roce. Při ní se změnilo docela hodně. Například podvozek. Vůz 450 měl přední i zadní kola odpružená příčným listovým perem. Felicia, stejně jako Octavia či Octavia Super, pak v roce 1959 dostala novou přední nápravu s nezávisle zavěšenými koly na lichoběžníkových závěsech, příčným stabilizátorem a zbrusu novým odpružením. To už zajišťovaly vinuté pružiny společně s teleskopickými tlumiči. A také se začalo používat jméno Felicia, což se dá z latiny přeložit jako "šťastná".

Z hlediska vzhledu exteriéru a interiéru tehdy velké změny nepřišly. Všimnout si lze snad jen předního nárazníku rozděleného na dvě části a samozřejmě také změny označení vozu na ozdobné liště na blatnících. Původní "450" si navíc vozila toto číslo i uprostřed kapoty.

Klasická Felicia měla samozřejmě nadále látkovou skládací střechu, ale od konce roku 1959 se začal dodávat i odnímatelný pevný díl (hardtop) vyrobený z laminátu. Měl i další pár okének. Hmotnost prý činila pouze 27 kilogramů, manipulace s ní tedy pro dva lidi nebyla vůbec obtížná. Nejprve bylo ovšem třeba odmontovat celou látkovou střechu, což operaci dosti prodloužilo.

A v roce 1961 tedy přišel výše popisovaný facelift. V roce 1962 zákazníci získali možnost získat Felicii Super. Pod její kapotou se nacházel motor s větší kubaturou (1221 cm3), dvěma karburátory a výkonem 53 koňských sil. Toto auto umělo dosáhnout maximální rychlosti až 135 kilometrů v hodině.

Celkem se v letech 1959 - 1964 vyrobilo bezmála patnáct tisíc kusů vozů Felicia s otevřenou střechou. Žádný další kabriolet už poté automobilka nikdy sama sériově nevyráběla. Byť návrh existovaly. O nich však až někdy příště.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů