Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Je tohle budoucnost? Číňané ukázali auto ovládané myšlenkami

Naše téma
Redakce | 11.12.2015
Čínští badatelé vyvinuli auto ovládané myšlenkami. | foto: YouTube/CCTV News
Zatímco většina automobilek pilně pracuje na technologiích pro autonomní řízení, výzkumníci čínské Univerzity Nankai se zaměřili na jiný způsob, jak vůz ovládat bez nutnosti točit volantem a šlapat na pedály. Vyvinuli auto řízené myšlenkami.
Základem jejich "myšlenkového řízení" je čelenka se šestnácti EEG senzory, kterou si "šofér" musí nasadit na hlavu. Čelenka monitoruje mozkovou činnost a impulzy bezdrátově přenáší do počítače.

Speciální program pak vybere jen potřebné relevantní mozkové signály a "přeloží" je do pokynů pro elektronické systémy vozu. Tím je v tomto případě velké SUV Haval H9 od čínské automobilky Great Wall.

Tým vědců prý vývojem myšlenkami řízeného auta strávil dva roky. Ale dost práce má stále před sebou, v současnosti totiž řidič může automobil ovládat pouze směrem dopředu, dozadu, může brzdit i zastavit a může vůz odemknout či zamknout, zatáčet však zatím vývojový prototyp neumí.



Výzkumníci, který za technologií stojí, si uvědomují, že ovládání auta pomocí myšlenek ještě potřebuje hodně času a práce, ale věří, že by se podobný způsob ovládání auta mohl někdy v budoucnosti skvěle doplňovat právě s autonomním řízením.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů