Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký byl v minulém roce průměrný zisk za prodané auto?

Naše téma
František Mašek | 14.04.2022
Pro největší automobilky světa byl minulý rok překvapivě úspěšný.
Pandemie koronaviru za sebou nechala spoušť na nejednom trhu. Vzhledem k tomu, že lidé více zůstávali doma a pracovali na dálku, prodeje počítačů a elektroniky rostly, i když chyběly čipy. Zdálo by se tak, že automobilový průmysl chudl – opak je ale pravdou. Motor1.com minulý týden zveřejnil informace od 19 prominentních výrobců automobilů z celého světa. Data ukazují, že rok 2021 byl pro výrobce vozidel překvapivě úspěšný. Ač se na celém automobilovém průmyslu Covid podepsal hlavně na počtu prodaných vozů (o 2 % méně, než v roce 2020), došlo k nárůstu zisku o 13 %. Bylo tomu tak hlavně díky zvýšení cen a zároveň snížení slev nových vozů. Výrobci tak ve výsledku utržili meziročně více.

Zdrojová data jsou od automobilek Aston Martin, Daimler, Ferrari, Ford, General Motors, Honda, Isuzu, Mazda, Renault-Nissan, Stellantis, Subaru, Suzuki, Tesla, Toyota, BMW, Geely, Hyundai, Tata a Volkswagen.

Celkem všichni výše jmenovaní automobiloví giganti utržili cca 43 trilionů korun (z 69,54 milionu prodaných vozů). Zajímavé je, že čistý zisk byl cca 3,2 trilionu korun. Automobilky tedy z každých 2250 korun, které od zákazníků dostaly, reálně vydělaly 172 korun. V roce 2020 to byla cca polovina – 82 Kč na každých 2250 Kč. Na každém novém voze průměrně výrobci v roce 2020 vydělali cca 20150 Kč, zatímco v minulém roce už to bylo 46750 Kč. Je možné, že zaměření se na elektromobily pomohlo snížit náklady spojené s vozy se spalovacími motory. Je také pravděpodobné, že díky těmto ziskům mohly automobilky udržet naživu méně oblíbené modely. Mezi všemi výrobci kraluje Ferrari – této automobilce se podařilo na jednom prodaném kousku vydělat těžko představitelných 2,4 milionu korun. Provozní marže automobilky se meziročně zvedla na 25,5 %. Pro zajímavost - druhé místo bere Tesla. Ta měla v minulém roce na jednom prodaném voze průměrný zisk 151 000 Kč.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů