Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak vypadá povrch závodního okruhu po 108 letech? Toto je průřez jeho vrstvami

Naše téma
Daniel Fuglevič | 02.11.2017
dalších 5 fotek
Jádrový vzorek povrchu tratě. | foto: Automix
Povrchy závodních okruhů se neustále opravují a vylepšují. Zajímavý vrt na slavném okruhu Indianapolis v USA nyní ukázal, jak dohromady vypadá takových 108 let zdokonalování místní tratě vrstvu po vrstvě.
Indianapolis Motor Speedway je jedním z nejstarších závodních okruhů, respektive oválů, v USA a druhým nejstarším dosud využívaným silničním závodním okruhem na světě. Za roky svého provozu byl tedy rekonstruován hned několikrát a to se dá pochopitelně říct také o samotném povrchu tratě.

Ten byl v roce založení 1909 tehdy složen z vrstev štěrku, drceného kamene a vápence zalitého dehtem, zatímco v současnosti se už používá klasický a odolný asfalt. Na okruhu se bude nyní opět a znovu pracovat, a z těchto důvodů byl nedávno vyvrtán, nebo přesněji vyřezán, z povrchu trati jádrový vzorek, který krásně ukazuje zmíněných 108 let neustálého vylepšování a oprav.

Válcovitý kus všech vrstev tratě tak může být jakýmsi ekvivalentem letokruhů vývoje amerického okruhu. Zajímavá je pak i samotná výška vzorku a pomyšlení, jak moc se povrch tratě za ty roky navýšil. Přesný rozměr však bohužel nikde není uvádeň.

Pro vedení Indianapolis to byl dokonce tak obohacující moment, že se rozhodli v zajímavé grafice popsat jednotlivé vrstvy a přiblížit období, ve kterých vznikly. Jednotlivé roky jsme rozepsali níže.

Průřez vrstvami povrchu za 108 let fungování okruhu.


Jaro a léto 1909: Původní povrch skládající se z 5centimentrové vrstvy štěrku, dále 5centimetrové vrstvy drceného vápence pokryté dehtem, dále 1,5centimentrové vrstvy drcených kamenů, dále druhé silnější vrstvy dehtu a konečným pokrytím kamenným prachem po celém povrchu.

Podzim 1909: 5centimetrová vrstva písku umístěna na existující poničený povrch.

Podzim 1909: 3,2 milionu cihel položených na povrch písku, na každé straně od sebe oddělených přibližně 6milimetrovou mezerou. Každá sekce cihel byla zaválcována, vyrovnána a poté směsí písku a cementu zalita - tato směs byla zalita do mezer pro zafixování.

Říjen 1961: Povrch z cihel na hlavní rovince byl pokryt asfaltem. Z viditelných cihel zůstal jen přibližně metrový pás na startovní čáře.

Léto 1976: Celý ovál o délce 4 kilometrů pokryt novým asfaltem, první kompletní změna povrchu od podzimu 1909.

Léto 1988: Celý ovál o délce 4 kilometrů dostává znovu úplně nový povrch.

Podzim 1995: Celý ovál o délce 4 kilometrů pokryt novým povrchem, přičemž se odstranilo 13 centimetrů předchozího povrchu. Je to vůbec poprvé, co nezůstala dřívější vrstva (s výjimkou odstraněných částí před stavbou tunelů).

Březen 2002: Celý povrch včetně cihel na startovní čáře vyhlazen takzvaným diamantovým broušením.

Pozdní léto a podzim 2004: Celý ovál o délce 4 kilometrů, boxová ulička a zahřívací pruhy byly pokryty novým povrchem, přičemž se odstranilo asi 6 centimetrů z dřívějšího asfaltu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů