Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak vybrat tu správnou navigaci do auta?

Naše téma
Redakce | 25.07.2012
Vybertu tu správnou GPS navigaci | foto: Denik.cz
Praha - Dovolené jsou tu a s nimi cestování napříč neznámými kraji. Abyste se při objevování nových míst neztratili a zbytečně nemarnili čas v autě, využijte chytré pomocníky – GPS navigace.
Snadno vás dovedou, kam potřebujete. Autoatlasy tak můžete bez obav nechat doma a místo nich raději přibalit oblíbenou knížku. Nejste si jisti, podle jakých vlastností vybrat tu správnou GPS? Přečtěte si několik rad, které vám přiblíží důležité parametry přenosných automobilových navigací.

Snadnost ovládání a hledání cíle cesty

Při výběru navigace je výhodou, když si můžete navigační přístroj před koupí osahat nebo přímo vyzkoušet. Zkuste si na navigaci vyhledat adresy ve větších, ale i menších obcích. Některé modely nejsou schopné registrovat čísla popisná a konkrétní české adresy hledají jen podle čísel orientačních, které se vyskytují pouze ve větších městech.

Kvalitní zpracování, upevnění v autě

Kvalitu navigace poznáte nejen podle funkční výbavy, ale také podle kvality zpracování a použitých materiálů. Připadají vám všechny navigace stejné? Porovnejte vzhled a provedení stojánků, stejně jako snadnost instalace/sejmutí navigace do/ze stojánku. Výrobci kvalitních navigací by měli být schopni dodat i náhradní díly stojánků v případě, že se jejich část poškodí nebo ztratí. Výhodou bývá odnímatelnost – po použití stojánek jednoduše sejmete, aby nelákal případné zloděje.

Bonusové funkce

Dávno už neplatí, že automobilová navigace umí pouze silniční mapy. Milovníci chůze ocení, že některé GPS lze díky turistickým plánům využít i mimo auto, jako například Garmin nüvi 40 ČR Lifetime. Spojíte tak dva přístroje v jednom.

Pozor na aktuální mapy

Spolehlivost přístroje nejvíce ovlivňuje stáří používaných navigačních map. Zatímco částky přenosných automobilových navigací za poslední rok klesly o 20 procent, ceny aktualizací map drží stále stejnou laťku. Pokud si vybíráte nový přístroj, zvažte i jeho budoucí náklady. Někteří výrobci sice nabízí na jeden či dva roky aktualizací zadarmo, životnost navigace je ale obvykle delší. Vysoká cena map vás tak může donutit sáhnout po nové GPS dříve, než je potřeba. Při koupi navigace se zajímejte o to, jak staré mapy navigace obsahuje a kolik v budoucnosti zaplatíte za jejich aktualizaci.

Někteří výrobci dávají aktualizace zdarma. Po celou dobu fungování navigačního přístroje má tak uživatel možnost své mapy aktualizovat bez jakýchkoliv dodatečných nákladů. Stáhne si je jednoduše z internetu, evropské jsou k dispozici obvykle 4x ročně. Navíc pokud se jednou rozhodne takovou navigaci prodat, bude její cena rozhodně vyšší než u navigací s placenou aktualizací mapy. Jestliže prodejce nedokáže cenu budoucích aktualizací sdělit, raději se takové navigaci vyhněte.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů