Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Značení na pneumatikách. Víte, co znamená a jak se v něm vyznat?

Naše téma
Dominik Valášek | 10.07.2017
Ilustrační fotografie. | foto: Pixabay
Hustě popsané bočnice pneumatik mohou být pro leckterého řidiče španělskou vesnicí, přitom z nich se správnými znalostmi lze zjistit o pneumatice veškeré potřebné údaje. Takže jakým způsobem přistupovat k mnohdy matoucímu označení?
Základní označení
Nejprve si vezměme nějaké vzorové označení, dejme tomu třeba 225/45 R17 91W. Taková pneumatika je jedna z běžně vídaných na našich silnicích. V první řadě jsou tu dvě čísla, jejichž význam už možná spousta řidičů zná: 225 je šíře pneumatiky v milimetrech a číslo 45 za lomítkem indikuje výšku. Ovšem pozor, nejedná se o výšku v milimetrech, ale o procentuální výšku vůči šířce. 45 v tomto případě znamená, že je pneumatika vysoká 45 % z 225 milimetrů, tedy 101,25 mm.

Dále je zde písmeno R označující radiální konstrukci pneumatiky, u které vlákna kordové vložky směřují kolmo na patku pneumatiky. Ta je dnes nejpoužívanější, nicméně vzácně můžeme narazit i na pneumatiky diagonální. Číslo 17 dále označuje vnitrni průměr pneumatiky v palcích.

Označení 91W na konci celého řetězce nakonec uvádí index zatížení a rychlostní index. Číslo 91 znamená, že pneumatiku lze zatížit maximálně 615 kilogramy, nicméně jedná se o index, takže spojistost mezi hodnotami nelze hledat. Je přitom nutno počítat, že každá pneumatika nese podle rozložení váhy něco mezi 20 a 30 % celkové hmotnosti auta.

Písmeno W nám dále umožňuje jezdit s pneumatikou až 270 km/h. Často jsou však vidět i nižší rychlostní indexy T (do 190 km/h), H (do 210 km/h) nebo V (do 240 km/h). U velmi rychlých aut se dále používají indexy Y (do 300 km/h) nebo ZR, který rychlostní omezení nemá.

Kompletní přehled hmotnostních indexů:

Tabulka indexu zatížení.


Kompletní přehled rychlostních indexů:

Tabulka rychlostních indexů.


Co na pneumatice nalezneme dále
V závislosti na použitém typu dezénu můžeme na pneumatice zjistit, jakým způsobem má být umístěna na ráfku. Asymetrické dezény mají označení Outside/Inside, značící vnější a vnitřní stranu, směrové (šípové) dezény potom šipku značící směr.

Jedná-li se o dojezdové „run-flat“ pneumatiky, schopné jet i bez tlaku, je na nich tato skutečnost vyjádřena v závislosti na výrobci. Bridgestone nebo Pirelli používají označení RFT, Dunlop DSST nebo RoF a například Michelin používá značku ROF.

Různé další nápisy a piktogramy mohou znázorňovat také doporučené užívání pneumatik. A/T je třeba pneumatika All Terain pro terénní použití. Značka M+S potom znamená Mud + Snow pneumatiku se zlepšenou přilnavostí na sněhu nebo blátě, ovšem vyrobenou ze stejné směsi, jako klasické letní pneumatiky. Pořádnou zimní pneumatiku rozpoznáme pouze podle piktogramu sněhové vločky na pozadí hor.

Kdy byla pneumatika vyrobena?
Velkým tématem bývá také stáří pneumatiky, neboť použitá směs ztrácí s časem svoje vlastnosti. I pneumatika s dobrým vzorkem může mít proto výrazně delší brzdnou dráhu a horší přilnavost v zatáčkách vlivem ztvrdlé směsi.

Stáří pneumatiky lze přesně určit pomocí čtyřčíslí umístěného v malém oválu. První dvě čísla znamenají týden výroby, druhá dvě čísla rok. Číslice 3016 by tedy znamenala, že byla pneumatika vyrobena v třicátém týdnu roku 2016.

Obecně se nedoporučuje používat pneumatiku starší pěti let, ovšem reálné stáří pneumatiky se začne počítat teprve od doby, kdy je umístěna na vozidlo. Než se totiž pneumatika expeduje v zákazníkovi, je umístěna v suchém skladu, kde na ní nepůsobí UV záření a rozdílné teploty. Nová pneumatika zakoupená u obchodníka je tedy běžně stará okolo půl roku.

Ze zákona musí být každá pneumatika prodávaná na území EU osazená také štítkem, hodnotícím pneumatiku z hlediska přilnavosti na mokru, spotřeby paliva a hluku.

Štítek na nových pneumatikách.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů