Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar XF 2.2D: Ubrali mu válce, šarm ale ne

Naše téma
Redakce | 09.01.2013
dalších 8 fotek
Jaguar XF 2.2D | foto: Jaguar
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Naftové čtyřválce se stále častěji objevují i v autech, u kterých bych to ještě před pár lety jen málokdo očekával. Jedním z nich je zástupce „britské šlechty" Jaguar XF.
A i když tento výrobce, v současnosti v rukou indické automobilky Tata Motors, už kdysi čtyřválcový diesel používal, jeho instalace do modelu XF v loňském roce vzbudila velký rozruch. Tentokrát totiž šlo o premiérové využití v „opravdovém" jaguaru s klasickou koncepcí. Abych to vysvětlil, mezi lety 2001 až 2009 se vyráběl vůz známý jako X-Type, který měl pod kapotou rovněž naftový čtyřválec, ale ve skutečnosti šlo v podstatě o jinak vyhlížející Ford Mondeo druhé generace a s poháněnou přední nápravou. To XF je klasický „jag", byť moderně vyhlížející.

Konečně šelma

Vzhledu auta výrazně pomohl loňský facelift, díky němuž konečně vypadá dostatečně dravě. Design se přiblížil většímu a dražšímu sourozenci XJ, což je výsledek důkladného přepracování především přední části vozu. Auto dostalo nové, užší světlomety s LED diodami pro denní svícení (pás z nich navíc hodně zajímavě kopíruje tvar světel), jiná je maska chladiče, změnil se i přední nárazník.

Důkladnější pohled na zadní partie pak odhalí zásahy sice drobné, zato s významným efektem. Nově přidaná spodní „řada" světlometů pod chromovou lištou dveří zavazadelníku je určitě efektnější než předchozí „vykousnutí" zadních světel.

Počkej si...

I když se modernizace dotkla také interiéru, tak ten přeci jen neschová, že už má za sebou nějaké roky a designovým řešením vyloženě neohromí. Neznamená to ale, že by nevypadal dobře, naopak. Jednoduchost a střídmost zajišťuje příjemnou atmosféru. Jaguar pochopitelně nic neměnil na používání kvalitních materiálů, v interiéru se nešetří kůží a dřevem, zpracování je více než dobré. Pokud vůbec lze mít nějaké výhrady, pak snad k tlačítkům na středové konzoli, která nejenže vůbec netají původ v tenkém plastu, ale i jejich zmáčknutí doprovází laciný „plastový" zvuk. A když už jsem u výtek, nesmím zapomenout na zoufale pomalý infotainment systém, který se ovládá přes dotykovou obrazovku. Bohužel ho budete využívat hodně často, fyzických tlačítek je totiž v autě po málu. Kvůli lenivosti systému je pak i naprosto triviální záležitost jako zapnutí vyhřívání sedadla docela otravné.

Líbí se mi, že se Jaguar nevzdal třeba naprosto neúčelných, ale zato efektních výdechů ventilace, otevírajících se po nastartování, nebo beztlačítkového ovládání kabinového osvětlení – stačí lehce přejet prstem přímo přes světlo a to se rozsvítí. Je příjemné nepátrat ve tmě po příslušném tlačítku.

Prostoru je na předních sedadlech dost, vzadu je to o něco horší. Objem zavazadelníku, troufám si tvrdit, postačí. A komu ne, pro toho Jaguar přichystal novinku v podobě fantasticky vypadajícího kombíku XF Sportbrake.

Čtyři válce v premiéře

Dobrá zpráva je, že spojení naftového čtyřválce s jaguarem vyšší střední třídy obstojně funguje. Agregát o objemu 2,2 litru sice svou konstrukci neutají, především za studena o sobě dává docela vědět, ale není to nic rušivého. Odhlučnění kabiny je totiž skvělé, což často potvrdí pohled na ručičku ukazující aktuální rychlost. XF ji totiž tichem a klidem na palubě velice umně maskuje, proto se snadno stane, že jedete víc, než je na našich silnicích dovoleno.

Umožní to právě i motor, který na objem 2,2 litru nabízí slušný výkon 190 koní a 450 N.m točivého momentu. Jaguar dokáže uhánět rychlostí 225 km/h a na stovku z klidu zrychlí za 8,5 sekundy. Síly má tedy motor poměrně dost a na XF stačí.

O přenos výkonu na zadní nápravu se stará moderní osmistupňová automatická převodovka ZF, dost možná ta nejlepší na trhu. I se čtyřválcem řadí rychle a hladce, snaha udržet co nejnižší otáčky vede ale k neustálému podřazování i při lehčím zrychlení. Motor zkrátka nemá v nízkých otáčkách tolik výkonu a jízda nepůsobí úplně hladce. Výhodou tohoto chování je však pozitivní vliv na spotřebu. Dlouhá „osmička" drží dokonce i při dálniční stotřicítce otáčky pod hranicí 2 000 ot./min. Vejít se s dlouhodobou spotřebou pod osm litrů je pak hračka.

V době, kdy konkurence (především ta německá) staví hypermoderní podvozky, sází Jaguar na konvenční řešení s lichoběžníkovými nápravami s dvojicí spodních ramen a trojúhelníkovým horním vpředu a na víceprvek vzadu. Funguje to parádně. Jaguar působí hbitě a čile, umí nabídnout příjemnou plavnost a dobře si poradí s nerovnostmi. Řízení není sice nejcitlivější, i tak ale patří k tomu nejlepšímu, co dnes tento segment nabízí.

Závěr? O naftovém čtyřválci v jaguaru si můžete myslet svoje. Pravdou ale je, že ani s touto motorizací XF neztrácí mnoho ze svého kouzla. Proti konkurenci navíc přidává pocit výjimečnosti – jen zkuste někomu říct, že jezdíte jaguarem – a ani cenově nevychází vůbec špatně. Základ (už se slušnou výbavou) začíná na částce jen lehce přesahující milion korun.

+ povedený design
+ kvalitní interiér
+ skvělé jízdní vlastnosti

- pomalý multimediální systém
- méně místa na zadních sedadlech
- hlučnější motor

Jaguar XF 2.2D:

motorvznětový čtyřválec
objem2179 cm3
max. výkon140 kW (190 k)
max. točivý moment450 N.m
max. rychlost225 km/h
0-1008,5 s
spotřeba5,4 l/100 km
cena test. modelu1 497 316 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů