Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar udělal z legendárního sporťáku E-Type elektromobil

Naše téma
Jan Zajíc | 07.09.2017
dalších 8 fotek
Jaguar E-Type Zero. | foto: Jaguar
Zamysleli jste se někdy nad tím, co bude s klasickými auty ve chvíli, kdy se zásoba ropy drasticky sníží, nebo se emisní limity zpřísní natolik, že už je nebude legální provozovat? Jaguar představuje svůj plán na zachování klasiků. Hlavní roli hraje elektřina.
Koncept E-Type Zero se sice může leckomu zdát jako rouhání, nicméně jeho nápad je jistě zajímavý. Originální E-Type odhodil standardní benzínový šestiválec a na jeho místo se nastěhovalo pohonné ústrojí s elektromotorem, bateriemi a nezbytnou elektronikou.

Jinak však zůstal vůz vesměs původní, navenek na něm není poznat zhola nic a jen interiér má několik nových prvků. Mnoho standardního zůstalo také pod vnější slupkou. Kompletní zavěšení z roku 1968 je zachováno, stejně jako brzdy a dokonce i hnací hřídel, vedoucí výkon původně ze spalovacího motoru na zadní kola.

Jak říká Tim Hannig z oddělení JLR Classic, cílem bylo u konceptu zachovat co největší autentičnost a originalitu a dokonce zajistit, aby byly veškeré změny zcela vratné. V interiéru by šla dotyková obrazovka a digitální ukazatele nahradit zpátky analogovými budíky a přepínači a z motorového prostoru nezmizelo ani původní uložení motoru.

Koncept navíc není ani trochu pomalý. Ačkoliv přesná čísla výkonu zatím známá nejsou, Jaguar říká, že E-Type Zero zrychlí z nuly na sto za 5,5 sekundy, čímž je zhruba o vteřinu rychlejší než s originálním benzínovým motorem. Kromě toho E-Type jako elektromobil váží dokonce o 80 kilogramů méně než s běžným pohonem.

Už teď Jaguar tvrdí, že pokud vznikne poptávka ze strany majitelů, mohla by britská značka začít nabízet přestavby E-Type na elektřinu. Tak či tak bude koncept vystaven o víkendu v Londýně na výstavě Jaguar Land Rover Tech Fest.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů