Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar představil svoje první SUV. Nejsilnější F-Pace S má 380 koní

Naše téma
Redakce | 15.09.2015
dalších 40 fotek
Jaguar F-Pace. | foto: Jaguar
Jaguar ve Frankfurtu představil svoje první SUV jménem F-Pace. Britská automobilka si od novinky slibuje výrazné zvýšení celkových prodejů, ráda by se z loňských 80 tisíc vozů s šelmou ve znaku v budoucnu dostala na 200 tisíc prodaných aut ročně.
Vzhled Jaguaru F-Pace není zrovna překvapením, design vychází ze staršího konceptu C-X17. Na délku SUV měří 4731 milimetrů, široké je 1936 mm a vysoké 1652 mm. Rozvor činí 2874 mm.

Výrobce už tradičně v konstrukci hojně využívá lehký hliník, ale sáhl i po dalších odlehčených materiálech. Proto F-Pace váží v základní verzi jen 1665 kilogramů. 

Jaguar slibuje prostorný a luxusní interiér. Nižší výbavy dostanou multimediální systém s osmipalcovou dotykovou obrazovkou, vyšší pak 10,2palcový displej. Plně digitální je i přístrojový štít - ten má uhlopříčku 12,3 palce. Samozřejmostí je řada moderních doplňků výbavy, například laserový head-up displej, wi-fi hotspot, propojení s chytrým telefonem a pochopitelně nechybí kompletní bezpečnostní výbava (mimo jiné přibrzďování vnitřních kol v zatáčce, nouzové brzdění s detekcí objektů, udržování jízdy v pruzích, čtení dopravních značek, inteligentní parkovací asistent či stabilizace přívěsu).

Jaguar F-Pace.



Zajímavostí je takzvaný "klíč pro volný čas", což je vlastně voděodolný náramek, který může nahradit klasický klíč. Představte si například, že se chcete vykoupat a bojíte se nechat klíč ležet někde bez dozoru. Proto si raději vezmete náramek a "opravdový" klíč můžete v klidu schovat v autě. K odemčení a uzamčení pak stačí přiložit právě náramek ke znaku na zádi.

Zavazadlový prostor má standardně objem 650 litrů, po sklopení zadních sedadel je k dispozici až 1740 litrů.

Jaguar nabídne pět motorizací. Vznětový dvoulitrový čtyřválec poskytuje výkon 180 koní (133 kW), třílitrový šestiválec se dvěma turby pak 300 koní (221 kW). Základním benzínovým agregátem, který však dorazí později, je přeplňovaný dvoulitr s 240 koňskými silami (177 kW), nad ním jsou dvě varianty kompresorového třílitrového šestiválce. Slabší dává 340 koní (250 kW), silnější u provedení "S" dokonce 380 koní (280 kW). 

Jaguar F-Pace.



Pro nejslabší diesel bude k dispozici šestistupňová manuální převodovka, ostatní verze zřejmě využijí pouze osmistupňový automat. Naftový dvoulitr také půjde pořídit s pohonem zadních kol, výkonnější varianty mají standardně pohon všech kol.

Výrobce tvrdí, že nový F-Pace kromě sportovního projevu nabídne i dostatek umu v terénu. Kromě čtyřkolky a světlé výšky 213 milimetrů má pomoci také příplatkový systém Adaptive Surface Response, který podle aktuálního terénu zvolí nejlepší možné nastavení vozu. Vůz se dokonce nebojí ani vody, brodivost činí 525 mm.

"Dobrodružný" charakter svého první SUV chtěl Jaguar zdůraznit i během premiéry, proto k představení vozu došlo opravdu netradičním způsobem. Automobilka totiž za volant posadila kaskadéra Terryho Granta, který s autem vystřihl otočku o 360 stupňů. Mimochodem, Grantovo tělo při tom bylo vystaveno přetížení 6,5 G. 



A zbývá ještě pár slov o prodeji. F-Pace se na trh dostane začátkem příštího roku, základní cena by měla činit asi 1,2 milionu korun, vrcholné provedení s 380koňovým šestiválcem vyjde na 2,1 milionu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů