Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar představil novou generaci XF. Nad řekou a na visutých lanech

Naše téma
Redakce | 25.03.2015
dalších 9 fotek
Jaguar XF. | foto: Jaguar
Automobilka Jaguar zvolila netradiční způsob odhalení nové generace modelu XF. Novinka se totiž představila při 240 metrů dlouhém přejezdu řeky na visutých lanech v centru londýnské obchodní čtvrti Canary Wharf.
Smyslem akce bylo názorně předvést lehkou konstrukci vozu. Podle Jaguaru je XF díky rozsáhlému využití hliníku o 80 kilogramů lehčí než jeho nejbližší konkurent. Veřejnou premiéru si model odbude 1. dubna na autosalonu v New Yorku.

Výrobce tvrdí, že nové XF vzhledem i charakterem navazuje na předchůdce. Technika je však nová. Konstrukci tvoří ze 75 procent hliník, což prý umožnilo snížit hmotnost až o 190 kilogramů ve srovnání s původním modelem a zvýšit torzní tuhost až o 28 %.

Jaguar XF.



Přestože je o 7 milimetrů kratší a 3 mm nižší než vůz, který nahrazuje, rozvor mezigeneračně narostl o 51 mm na 2960 milimetrů. Jaguar tak slibuje dostatek prostoru pro nohy, kolena a hlavu na zadních sedadlech.

Auto dostalo multimediální systém InControl Touch Pro, který využívá 10,2palcovou dotykovou obrazovku s technologií Dual View, která dovoluje současně zobrazit informace pro řidiče například z navigace, zatímco spolujezdec, který sedí vpředu, sleduje televizi nebo film na DVD. Systém je vybaven SSD diskem, čtyřjádrovým procesorem a samozřejmě se umí připojit k internetu.

Jaguar XF.


InControl Touch Pro pak doplňuje konfigurovatelný přístrojový panel s 12,3palcovým displejem, který nahrazuje klasické analogové "budíky".

Jaguar XF bude k dispozici s novými motory z řady Ingenium. Turbodiesely o objemu 2,0 litru jsou nabízeny s parametry 163 koní/380 Nm a 180 koní/430 Nm. Výrobce zmiňuje spotřebu od 3,9 l/100 km. Kromě čtyřválců automobilka nabídne také vznětový šestiválec o objemu 3,0 litru se dvěma turbodmychadly, který poskytuje výkon 300 koní, točivý moment 700 Nm a spolupracuje výhradně s osmistupňovou automatickou převodovkou.

Jaguar XF.



To ostatně i všechny zážehové jednotky. Přeplňovaný dvoulitr produkuje 240 koní/340 Nm, zatímco přeplňovaný třílitrový šestiválec bude nabízen ve variantách s 340 koňskými silami (a točivým momentem 450 Nm) a 380 k (také 450 Nm).

Povedené jízdní vlastnosti má zaručit lehký a současně tuhý skelet karoserie, vyspělý podvozek a rozložení hmotnosti v poměru téměř 50:50. Pro XF budou k dispozici i adaptivní tlumiče či systém Jaguar Configurable Dynamics, který umožňuje řidiči individuálně upravit nastavení tlumičů, řízení, motoru a osmistupňové samočinné převodovky.

Nový XF bude pochopitelně nabízen i ve verzi s pohonem všech kol. Standardně ja hnaná zadní náprava.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů