Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar Land Rover v pololetí zvýšil prodej, daří se i Bentley

Naše téma
ČTK | 11.07.2013
Jaguar F-Type | foto: Jaguar
Londýn/Berlín - Britský výrobce luxusních automobilů Jaguar Land Rover v letošním prvním pololetí zvýšil meziročně prodej o 14 procent na 210 190 vozů díky rostoucí poptávce v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích. Daří se i další automobilce se specializací na luxusní vozy, Bentley Motors stoupl za první půlrok prodej o devět procent.
Divize Jaguar Land Rover se na celkových příjmech společnosti Tata Motors podílí více než třemi čtvrtinami. Firma Tata Motors v roce 2008 koupila britské luxusní značky Jaguar a Land Rover od americké automobilky Ford Motor za 2,3 miliardy dolarů (zhruba 46 miliard Kč). Ve finančním roce, který skončil v březnu, zvýšila divize Jaguar Land Rover hrubý zisk o 11 procent na rekordních 1,67 miliardy liber (zhruba 50 miliard korun).

Tata je podle tržeb největším indickým výrobcem automobilů. Společnost je známá jako producent nejlevnějšího osobního vozů světa Nano.

Dalšímu výrobci luxusních automobilů Bentley Motors stoupl za šest měsíců letošního roku prodej o devět procent na 4279 vozů, firmě pomohl růst poptávky v Evropě, USA a na Blízkém východě, který vyrovnal pokles v Číně. 

V Americe se prodej zvýšil o 12 procent díky vyššímu počtu prodejců a novým modelům, jako Continental GT Speed. Na Blízkém východě prodej vzrostl o 28 procent a v Evropě o 22 procent. V Číně se však prodej firmy propadl o 23 procent na 817 vozů.

Bentley má sídlo v britském městě Crewe. V prvním čtvrtletí měla automobilka na celkovém zisku skupiny Volkswagen, který činil 2,34 miliardy eur (60,7 miliardy Kč) podíl jedno procento. Společnost očekává, že její prodej poroste i v druhé polovině roku. Pomoci jí k tomu má nový Continental Flying Spur, který se objeví v autosalonech tento měsíc, napsala agentura Reuters. Firma již dříve uvedla, že plánuje do roku 2018 zvýšit prodej na 15 000 vozů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů