Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar koupil úžasnou sbírku britských aut. Cena se odhaduje na 3,5 miliardy

Naše téma
Redakce | 29.07.2014
Jaguar Land Rover koupil největší soukromou sbírku klasických britských vozů na světě. | foto: Jaguar Land Rover
Gaydon/Praha - Automobilka Jaguar Land Rover koupila největší známou soukromou sbírku klasických britských vozů. Kolekce Jamese Hulla čítá 543 automobilů. Cena obchodu nebyla oznámena, ale Hull už dříve hodnotu sbírky vyčíslil na 100 milionů liber, tedy zhruba 3,47 miliardy korun.
Ve sbírce se objevují modely jako sajdkáry Swallow a na zakázku postavené Austiny Seven, dále pak řada předválečných modelů SS, sedm vozů XK 120 včetně vzácné verze Alloy s hliníkovou karoserií, C-Typy a D-Typy, XK SS, osm E-Typů, třicet klasických sedanů Jaguar Mark, devatenáct modelů XJS a přes dvacet limuzín XJ, jejichž předchozími majiteli byly zajímavé a slavné osobnosti.

Jaguar Land Rover koupil největší soukromou sbírku klasických britských vozů na světě.


Většina těchto vozů je v mimořádně dobrém stavu a váže se k nim pozoruhodný příběh. O historické veterány bude pečovat nová dílna Jaguar Heritage, která sídlí na historické Browns Lane v Coventry a nabízí jak zárukou kryté opravy, tak restaurování klasických modelů značky Jaguar.

Koupě sbírky ukazuje zvýšené úsilí společnosti Jaguar Land Rover pečovat o bohatý historický odkaz, který se váže k oběma značkám. Navazuje na nedávné vytvoření divize Special Operations, která byla založena, aby rozvíjela a dohlížela na historické dědictví a vytvářela speciální vozy jako je Jaguar Project 7, který byl představen před několika týdny.

Jaguar Land Rover koupil největší soukromou sbírku klasických britských vozů na světě.



Oddělení Jaguar Heritage, které je součástí divize Special Operations, nedávno oznámilo výrobu věrných reprodukcí odlehčených verzí kultovního E-Typu z roku 1963. Nové E-Typy Lightweights budou ručně vyrobeny vysoce kvalifikovanými řemeslníky v novém zařízení na Browns Lane, necelých sto metrů od místa, kde byly v roce 1963 vyrobeny původní vozy.

Vozy ze zakoupené sbírky budou aktivně využívány pro podporu značky, marketing a globální akce automobilky.








Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů