Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Internet bude běžnou výbavou aut. Díky němu si ráno občas přispíte

Naše téma
ČTK, Redakce | 27.10.2014
V Modelu S od Tesly najdeme plnohodnotný internetový prohlížeč. | foto: Tesla Motors
Berlín - Internetové připojení by se již brzy mělo stát běžnou součástí automobilů. Prezident německého sdružení automobilového průmyslu VDA Matthias Wissmann předpokládá, že do roku 2016 bude připojení k internetu nabízet 80 procent nových vozů.
Propojení aut s internetem považuje šéf VDA za "revoluci" v automobilovém průmyslu. V současnosti podle Wissmanna disponuje připojením k internetu zhruba 20 procent nových automobilů. Využívání internetu by mohlo podle zastánců pomoci snížit počet dopravních nehod a omezit zácpy na silnicích.

Možnosti k internetu připojeného vozu jsou opravdu široké. Palubní systém může zobrazovat například aktuální i předpokládané budoucí počasí, nejen dopravní zpravodajství, přehled restaurací či hotelů v okolí vozu - a to včetně jejich hodnocení zákazníky. Někomu se zase může líbit, že si z automobilu vytvoří pojízdnou kancelář. 

"Připojená" auta však mohou jejich majitelům také vyloženě zpříjemnit život. "V budoucnu vám třeba vůz prozradí, že můžete zůstat o 30 minut déle v posteli, protože dopravní situace zrovna dnes není tak špatná jako obvykle. Vaše auto bude komunikovat s budíkem a nastaví buzení na pozdější čas," naznačuje Thilo Koslowski z výzkumné agentury Gartner.

Koslowski předpokládá, že už v roce 2018 bude každé páté auto na silnici schopno prostřednictvím internetu sdílet informace o svém mechanickém stavu, o své aktuální poloze či dopravní situaci v okolí.

Matthias Wissmann rovněž předpověděl, že již v roce 2020 bude rozšířené "vysoce automatizované" řízení automobilů, umožňující například jízdu bez řidiče v zácpě. Později počítá i s rozšířením plně automatických vozidel, která již delší dobu vyvíjí například internetová společnost Google.

Zdá se, že o podobné vychytávky stojí i zákazníci. Podle studie společnosti Accenture je totiž pro 39 procent zájemců o nový vůz nejdůležitější právě technologická výbava. Tradiční parametry jako výkon a rychlost chápe jako prioritu jen 14 procent zákazníků.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů