Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Infografika: Škoda vyrobila miliontý Superb. Připomeňte si příběh vozu

Naše téma
Daniel Fuglevič | 30.04.2017
dalších 12 fotek
Miliontý kus Škody Superb si vyžádal v závodě ve východočeských Kvasinách pořádnou oslavu. | foto: Škoda
Vlajkové lodi automobilky Škoda se daří skvěle. Nedávno totiž z výrobní linky sjel miliontý Superb.
Věřte tomu nebo ne, Superb je zde už 83 let. Původní generace sjela poprvé z výrobní linky v roce 1934. A již od té doby jde o vlajkovou loď automobilky.

Typ 640 Superb poháněl řadový šestiválec o objemu 2,5 litru, namísto tuhých náprav měl nezávislé zavěšení kol vpředu i vzadu a vevnitř nabídnul skvělý komfort. Vrcholem se poté stala verze s osmiválcem pod kapotou.

Přestože se původního Superbu za dob Laurina a Klementa vyrobilo jen 2500 kusů, novodobé tři generace české limuzíny dotáhly počet vyrobených kusů až k současnému milionu. Popularita navíc stále stoupá, jak dokazuje růst prodejů.

První generace v moderní éře škodovky nabídla už v roce 2001 řadu chytrých prvků výbavy, kdy si určitě každý pamatuje například deštník uložených ve dveřích. Prodalo se jí 136 100 kusů.

Celkovému počtu vyrobených vozů s přehledem panuje druhá generace Superbu z roku 2008, kterého se vyrobilo přes 618 tisíc kusů.

Tato generace se veřejnosti zaryla do paměti hlavě kvůli unikátnímu systému zdvojeného otevírání zadních dveří. Funkce Twindoor tak kombinovala praktičnost pětidveřového liftbacku s elegancí čtyřdveřového sedanu.

Čtvrt milionu kusů třetí generace
V závodě ve východočeských Kvasinách sice slaví miliontý vyrobený Superb, nicméně k tomu mohou připočíst ještě oslavu třetí a zatím poslední generace Superbu, které se od roku 2015 vyrobilo 250 tisíc kusů. Je velice pravděpodobné, že aktuální provedení svého předchůdce překoná.

Kromě Kvasin se však Superb vyrábí také v Indii a Asii, konečnému milionu se tedy vůbec nelze divit.

K události vydala mladoboleslavská značka velmi zajímavou infografiku s mnoha dalšími zajímavostmi o životě Superbu. Nezapomeňte se proto podívat do galerie. Najdete v ní i všechny generace modelu Superb.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů