Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai ukázal novou i30 z Nošovic. Do prodeje jde příští rok, i s novým motorem

Naše téma
Redakce | 07.09.2016
dalších 7 fotek
Hyundai i30. | foto: Hyundai
Automobilka Hyundai ještě před výstavní premiérou na říjnovém autosalonu v Paříži odhalila podobu nové generace oblíbeného modelu i30. Vůz se opět bude vyrábět ve slezských Nošovicích, prodávat se začne na začátku příštího roku.
Novou generaci stěžejního modelu značky v Evropě opět vytvořili vývojoví inženýři z technického centra Hyundai Motor Europe v Německu. Testovali ji pak mimo jiné na slavné Severní smyčce Nürburgringu.

Automobilka o nové i30 mluví jako o "autě pro každého". Zatím známe podobu jen pětidveřového hatchbacku, další karosářské varianty, stejně jako sportovní verzi N, Hyundai představí později.

Záď nepoznáte
Design se ve srovnání s předchůdcem změnil spíše evolučně, přesto znatelně. Všimnout si můžeme například přepracované masky chladiče s novými křivkami, kterou automobilka označuje jako "kaskádovou". Příď také nabídne výrazné světlomety zasahující hlubuko do blatníků. 

Hyundai i30.


Aktuální provedení pak nová i30 příliš nepřipomíná zadními partiemi, které se změnily opravdu výrazně.

Ve srovnání s předchůdcem nová generace lehce narostla do délky a do šířky: pětidveřový hatchback je dlouhý 4340 milimetrů (+40 mm), široký 1795 mm (+15 mm) a vysoký 1455 mm (-10 mm), rozvor zůstává stejný.

Hyundai slibuje větší prostor pro cestující i zavazadla. Kufr nabídne základní objem 395 litrů (ve srovnání s předchůdcem nárůst o 17 l), po sklopení zadních opěradel je k dispozici až 1301 litrů (-15 l).

Poprvé s přeplňovanou čtrnáctistovkou
Obrovskou změnou prošel interiér, který vypadá poměrně minimalisticky a moderně. Dominantním prvkem je tu volně stojící dotykový displej multimediálního systému s osmipalcovou úhlopříčkou. Základní model ale nabídne obrazovku jen pětipalcovou.

Hyundai i30.



Zájemci si prý budou moci vybírat z bohatého seznamu prvků výbavy, samozřejmostí je dnes důraz na konektivitu a celá řada bezpečnostních systémů.

Zpočátku budou pro i30 k dispozici tři benzinové a tři naftové motory. S diesely je to přitom jednoduché, všechny mají objem 1,6 litru, liší se ale výkonem: nejslabší provedení dává 95 koní (70 kW), prostřední 110 (81 kW) a vrcholné 136 koňských sil (100 kW). Standardem je šestistupnová manuální převodovka, k oběma výkonnějším verzím lze zvolit sedmistupňový automat.

Zážehový základ tvoří atmosféricky plněná čtrnáctistovka o výkonu 100 koní (73 kW), následuje přeplňovaný litrový tříválec se 120 koňskými silami (88 kW) a nová přeplňovaná čtrnáctistovka o výkonu 140 koní (103 kW). Právě tato nová jednotka může být jako jediný benzinový motor spojena se samočinnou převodovkou se sedmi stupni.

Hyundai i30.


Výrobce dále zmiňuje upravené řízení, má být strmější a rychlejší, vylepšené brzdy, tužší karoserii i lepší podvozek. Ten už v základním provedení počítá se zadní víceprvkovou nápravou.

Hyundai je v současnosti třetí nejprodávanější značkou na českém trhu. Od ledna do srpna prodala 13 763 osobních aut, tedy o téměř sedm procent meziročně více.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů