Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Hyundai Sonata je krasavec, kterým se u nás bohužel nesvezeme

Naše téma
Dominik Valášek | 28.03.2023
dalších 12 fotek
Hyundai Sonata má elegantní a aerodynamická boční linie. | foto: Hyundai
Automobilka Hyundai je na našem trhu samozřejmě velmi aktuální, to ale bohužel neplatí pro model Sonata, jehož nová podoba se právě představila. „Bohužel“ proto, že nová Sonata vypadá vážně skvěle a na našich silnicích by jí to určitě moc slušelo. Koupil by si jí tu ale jenom málokdo.
Novinka korejské značky Hyundai paradoxně není novou generací, ale jenom faceliftem osmé generace, která se poprvé představila v roce 2019. Což je celkem netradiční – málokdy je součástí faceliftu takhle rozsáhlá změna designu.

Právě design sedanu střední třídy se hodně povedl. Stejně jako další modely značky, přichází i Sonata se světelnými LED pruhy, které se táhnou přes celou příď i celou záď. Někomu přijde toto řešení možná až příliš sci-fi, vypadá ale neotřele a zajímavě, zejména v kombinaci s relativně dlouhou kapotou.

Hlavní světla jsou pak „schovaná“ v průduchách nárazníku po bocích široké mříže chladiče. Mimochodem nové jsou i samotné nárazníky, a to jak na standardní verzi, tak na sportovně laděné N Line. Zachovaná zůstala naopak elegantní a aerodynamická boční linie, zakončená decentní odtrhovou hranou na víku kufru, potažmo spojlerem u varianty N Line. Výkonnější verze má dále taky dvě dvojité výfukové koncovky a specifická devatenáctipalcová kola.

Kabina uvnitř Sonaty je pak na jednu stranu minimalistická, na stranu druhou ale pořád vybavená relativně velkým množstvím fyzických tlačítek a ovladačů – Hyundai se nevydal moderní cestou, kdy je vše ovládáno přes dotykový displej.

Hyundai Sonata si můžete detailně prohlédnout i na tomto videu:
To však neznamená, že by tu displeje nehrály prim. Dvě velké obrazovky, každá o úhlopříčce 12,3 palce, jsou sjednoceny pod zahnuté sklo do jednoho celku a zakrývají podstatnou část palubní desky. Jeden displej slouží pro řidiče jako náhrada klasické přístrojovky, druhý pak jako multimediální centrum s navigací.

U nás se bohužel neobjeví
Už v úvodu bylo řečeno, že na našem trhu se se Sonatou nepotkáme. Důvod je velmi jednoduchý – prodeje na našem trhu by byly pravděpodobně minimální.

O vozy s klasickou čtyřdveřovou karoserií typu sedan je totiž ve střední a západní Evropě pramalý zájem a kupující dlouhodobě upřednostňují zejména SUV, nebo případně hatchbacky. Konkrétně Hyundai má v ČR v nabídce jediný vůz s tříprostorovou karoserií, a ani to není klasický sedan. Model i30 Fastback je totiž ve skutečnosti liftback, kterému se při otevření kufru vyklápí zadní část včetně okna.

Výrazně větší Sonata (na délku měří vůz 4,9 metru) pak spadá do segmentu sedanů střední třídy, který je u nás dlouhodobě na ústupu. Třeba taková Honda ukončila prodej Accordu na našem trhu již před mnoha lety, stejně tak Ford neprodává model Mondeo a Volkswagen už nenabízí ani klasický Passat.

Nová Sonata se kompletně – tedy včetně nabídky motorů – představí na autosalonu v jihokorejském Soulu, který startuje 30. března. Předpokládáme, že se paleta motorizací nebude příliš lišit od té současné, která zahrnuje benzínové čtyřválce s přeplňováním i bez něj, odstupňované od 152 koní až po 290 koní u nejvýkonnější varianty N Line.

A kde se tedy vůz vlastně prodává? Jednak v USA, jednak potom v Asii – konkrétně v domovské Jižní Koreji, ale i Číně, Vietnamu nebo v zemích Blízkého východu.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů