Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Velké plány. Hyundai chce v Evropě převálcovat všechny asijské značky

Naše téma
Dominik Valášek | 17.07.2017
dalších 29 fotek
Hyundai i30 N. | foto: Hyundai
Je to pár dní, co korejský Hyundai představil dvě novinky: sportovní verzi hatchbacku i30 N a elegantní i30 Fastback. Automobilka je na nové vozy náležitě pyšná a vidí před sebou velké milníky. A troufá si nejen na „souseda z Boleslavi“, ale dokonce i na „sousedy z Japonska“.
Během prezentace v německém Düsseldorfu Thomas Schmid, viceprezident evropského Hyundai, prohlásil, že automobilka chce dosáhnout pozice nejprodávanější asijské značky v Evropě (tedy nikoli celkově nejprodávanější značky v Evropě, jak se původně - zřejmě kvůli špatné interpretaci vyjádření - objevilo v zahraničních médiích). To znamená, že se chystá porazit například Toyotu, která je dlouhodobě největší automobilkou na světě. A to ne za dvacet, ba ani za deset let, ale už v roce 2021.

Do tohoto roku Hyundai plánuje uvést na trh rovnou 30 nových modelů, derivátů a produktů, které rozděluje do čtyř hlavních pilířů.

Prvním pilířem se stane modelová řada SUV. Zatím je zde největším tahounem model Tucson, ale již zanedlouho se objeví v prodeji také nový a nejmenší přírůstek Kona. Ani tady se však Hyundai nezastaví a v nadcházejících letech předvede na poli SUV nové vozy v dalších segmentech.

Dvě z plánovaných novinek se potom týkají druhého pilíře, kterým je mobilita budoucnosti. V roce 2018 se objeví čistě elektrická verze SUV Kona, ale zároveň i zbrusu nové SUV poháněné palivovými články. To využije zcela samostatnou platformu. 

Automobilce nechybí odvaha. Zatím na konkurenci ztrácí
Třetí pilíř nabírá podobu klasických „i“ modelů, které jsou v prodejích stále klíčové. Zde Hyundai nedávno předvedl třetí generaci i30, o které se nezdráhá mluvit jako o nejhezčím, nejbezpečnějším, a celkově nejlepším modelu v daném segmentu.

Poslední pilíř potom představuje nově vzniklá sportovní divize N. První její model, i30 N, byl představen právě nedávno a další budou následovat v dohledné budoucnosti.

Celkově má Hyundai určitě slušně našlápnuto, nicméně tvrdit, že se stane v příštích letech nejprodávanější Asijskou značkou v Evropě, to je přece jenom docela odvážné. Zvlášť, když se podíváme na loňské prodeje v Evropě (přesněji řečeno v zemích EU a na Islandu, v Lichtenštejnsku, Norsku a Švýcarsku). Jihokorejská značka zde (bez sesterské značky Kia) skončila z asijských značek za Toyotou a Nissanem.

Toyota prodala 606 301 vozů, Nissan 550 412 aut a Hyundai 505 396 automobilů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů