Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda ukázala nové vodíkové auto. Prodávat se začne příští rok

Naše téma
Redakce | 03.10.2015
Honda FCV. | foto: Honda
Japonská Honda patří mezi výrobce, kteří považují vodík za palivo s vysokým potenciálem. Už příští rok by chtěla začít sériově vyrábět sedan, který se bude pohybovat právě díky vodíkovým palivovým článkům.
Honda zkoumá možnosti vodíku jako paliva už od 80. let minulého století. První vůz, který k pohonu využívá elektrickou energii vyrobenou chemickou reakcí vodíku a kyslíku v palivových článcích, dokonce představila už v roce 2002. Model FCX zamířil i do prodeje, vzniklo však jen několik desítek kusů.

Novinka, kterou automobilka představí 28. října na tokijském autosalonu, však má být vyráběna sériově. Nejprve se začne prodávat v Japonsku, následně zamíří do Spojených států amerických. Mimochodem, na trhu už jeden vodíkový vůz je - vyrábí ho Toyota a jmenuje se Mirai.

Produkční verze vodíkového sedanu od Hondy zatím s pracovním názvem FCV navazuje na stejnojmenný koncept z roku 2013. Narozdíl od něj však nevypadá tolik futuristicky.

Více informací o studii Honda FCV z roku 2013 najdete zde.

Honda FCV.


Honda zatím bohužel o finálním produktu neprozradila mnoho detailů, slibuje však prostorný interiér pro pět cestujících a dojezd na plně natankovanou nádrž přes 700 kilometrů.

Kromě samotného vývoje auta se  Honda soustředí i na rozšíření potřebné infrastuktury, především na výstavbu nových plnících stanic.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů