Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda představila prototyp nového modelu na vodík. Do prodeje zamíří v roce 2016

Naše téma
Redakce | 24.11.2014
další 4 fotky
Koncept Honda FCV. | foto: Honda
Tokio /FOTOGALERIE/ - Honda představila prototyp nového vozu s palivovými články. Koncept FCV naznačuje podobu dalšího modelu této automobilky, který k pohonu využívá vodík.
Japonský výrobce považuje vodík za palivo s vysokým potenciálem, protože jej lze vyrábět z různých zdrojů energie a snadno transportovat a uchovávat. Zkoumá jej ostatně už 80. let minulého století.

Koncept Honda FCV.



První vůz, který využívá elektrickou energii vyrobenou chemickou reakcí vodíku a kyslíku, Honda představila v roce 2002. Model FCX dokonce zamířil i do prodeje.

Prototyp FCV ukazuje podobu jeho nástupce. Jeho uvedení na trh je v Japonsku plánováno na konec března roku 2016, krátce poté se vůz dostane i do USA a Evropy. Po technické stránce se samozřejmě novinka proti předchůdci posunula vpřed. Svazek palivových článků je o 33 % menší, přitom ale dosahuje výkonu více než 100 kW a celkový výkon se zvýšil přibližně o 60 procent.

Koncept Honda FCV.



Honda FCV je vybavena vysokotlakým vodíkovým zásobníkem, který údajně dovolí dojezd více než 700 kilometrů a dá se doplnit přibližně za tři minuty. Do výbavy patří také externí napájecí zařízení, umožňující využít vůz jako malou mobilní elektrárnu s výstupem až 9 kW - například v případě živelných katastrof.

Koncept Honda FCV.



Kromě samotného vývoje auta se však Honda soustředí i na rozšíření potřebné infrastuktury, především na výstavbu nových plnících stanic. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů