Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda má zvláštní rekord. Postavila nejrychlejší sekačku na světě

Naše téma
Redakce | 02.04.2014
dalších 8 fotek
Honda Mean Mower je nejrychlejší sekačka na světě. | foto: Honda
Tarragona /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Některé zápisy v Guinessově knize rekordů jsou poněkud zvláštní. Určitě mezi ně patří i záznam vztahující se k nejrychlejší zahradní sekačce na světě. Tento rekord nově připadne japonské Hondě.
Její sekačka totiž na zkušebním okruhu ve španělské Tarragoně dosáhla průměrné rychlosti 188,1 km/h, čímž předchozí rekord překonala téměř o 48 km/h. Za volantem podivuhodného stroje seděl Piers Ward z Top Gear magazínu.

Rychlost byla měřena úsekovým měřicím zařízením na dráze o délce 100 metrů a pro splnění podmínek pro zápis do Guinessovy knihy rekordů musela zahradní sekačka absolvovat stejnou trať v obou směrech během jedné hodiny, přičemž průměrná rychlost se počítala jako průměr z obou naměřených časů.

Honda Mean Mower je nejrychlejší sekačka na světě.


Sekačka Mean Mower byla navržena a vyrobena ve Velké Británii firmou Team Dynamics, která je partnerem Hondy v britském mistrovství cestovních vozů (BTCC). Její inženýři od základu přepracovali zahradní traktor Honda HF2620 a vybavili ho zcela novým podvozkem vyrobeným na zakázku ze 4130 chrom-molybdenové oceli. Pro pohon stroje byl použit litrový motor o výkonu 109 koní z motocyklu VTR Firestorm.

Na základě zpětné vazby od závodních jezdců týmu Honda Yuasa Racing - trojnásobného mistra světa v BTCC Matta Neala a úřadujícího mistra Gordona Sheddena - je sekačka vybavena specifickými pádly řazení, která ovládají šestistupňovou převodovku. Dalším doplňkem je na míru vyvinutá sportovní sedačka Cobra, výfukový systém Scorpion a hřebenové řízení převzaté z vozu Morris Minor.

Honda Mean Mower je nejrychlejší sekačka na světě.


Zahradní traktor je podle Hondy schopný vyvinout maximální rychlost přes 210 km/h. Není divu, stroj váží jen 140 kilogramů, disponuje točivým momentem 96 N.m a poměr výkonu a hmotnosti činí 532 koní na jednu tunu. Akcelerace z klidu na stovku trvá pouhé 4 sekundy.

Rekordní sekačka je tedy bezpochyby velice rychlá. Ale také vás zajímá, jestli vůbec umí sekat trávu?

Ano, umí. Tato schopnost je totiž jednou z podmínek pro zápis rekordu. Konstruktéři proto věnovali velkou pozornost tomu, aby byl v maximální míře zachován vzhled původní sekačky. Žací ústrojí bylo kvůli snížení hmotnosti vyrobeno na míru ze skelných vláken, zatímco v koši na posečenou trávu našla místo palivová nádrž, výkonný olejový chladič a sekundární vodní chladič.

Honda Mean Mower je nejrychlejší sekačka na světě.


Sekat trávu stroj dokáže díky dvěma elektromotorům v žacím ústrojí, které roztáčí ocelové nože na 4000 otáček za minutu. Sekačka dokáže sekat trávu při rychlosti až 24 km/h, což je více než dvojnásobek oproti původnímu traktoru HF2620, ze kterého tento speciál vychází.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů