Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hasiči dostali za úkol zničit nové Škodovky. Díky tomu zraněné vyprostí rychleji

Naše téma
Radek Pecák | 13.06.2019
dalších 22 fotek
Také střecha z Kodiaqu skončila... | foto: Radek Pecák
Každý den musí hasiči v České republice vyprošťovat zraněné a zaklíněné lidi v průměru ze zhruba osmi až deseti nabouraných automobilů. K nácviku správných postupů jim Škoda Auto poskytuje vozy, včetně nejmodernějších typů.
Na začátku praktické části cvičení je aktivace všech airbagů, které jsou v moderním autě k dispozici. "Nebojte se a sedněte si dovnitř. Raději však na zadní sedačky," instruoval posádku, jejímž členem jsem byl i já," Pavel Findeis ze Školního a výcvikového střediska Hasičského záchranného sboru. Právě on má na starosti školení členů výjezdových družstvev hasičů z celé republiky tak, aby v případě zásahu u nehody dokázali co nejefektivněji, nerjychleji a nejšetrněji vyprostit ze zmuchlaných vraků zraněné pasažery. Každý rok se tak vyškolí alespoň jeden hasič ze stovek profesionálních útvarů, které nyní v Česku existují.

Pro jistotu jsem dostal na hlavu hasičskou přilbu. Ještě než jsem se stačil pořádně uvelebit na zadní sedačce modrého Kodiaqu, zazněla ohlušující exploze a všude kolem mne vyrostly neskutečnou a nepostřehnutelnou rychlostí rozměrné narůžovělé vaky. Současně se v autě vytvořila mlha ze speciálního prášku, kterým jsou airbagy pokryty. "Prášek, který se vznáší ve voze, případně rozbitými okny uniká ven, může vyvolávat mylný dojem, že auto začíná hořet. S tím se v případě volání na tísňovou linku setkáváme velmi často," uvádí isntruktor Findeis.

Zatímco například boční airbag, stejně jako ty před řidičem a spolujezdcem splaskne poměrně rychle, stropní záclonové airbagy zůstávají naplněné plynem desítky sekund. "Tento airbag by měl hrát zásadní roli při ochraně cestujících za situaci, že se automobil převrací přes střechu. Tyto nehody mají ze všech možných scénářů havárií nejdelší průběh," vysvětluje Petr Krásný z Technického vývoje Škody Auto. Jeho úkolem je zkoumat reálné dopravní nehody vozů Škoda a navrhovat případná vylepšení v oblasti aktivní či pasivní bezpečnosti. Současně také hasiče seznamuje s nejmodernějšími bezpečnostními prvky v aktuálních modelech automobilky.

Jelikož je airbag poměrně rozměrný, musí se člověk hodně sehnout, aby se z havarovaného vozu dostal. To je ale v případě skutečné havárie určitě ten nejmenší problém...

Výbuch airbagů doprovází rozprášení jemného prášku, což vyvolává dojem požáru


Během školení, kterého jsem se mohl zúčastnit, dostali hasiči k dispozici čtyři zánovní exempláře současně vyráběných modelů: Fabii Combi, Superb Combi, Octavii a zmíněný Kodiaq. "Jde o vozy, které sloužily k různým interním testům a obsahují i nehomologované díly. Není je tudíž možno prodat a přihlásit do provozu. Stejně jsou proto sešrotovány," vysvětlil mi Petr Krásný, když jsem se ptal, zda jich nebude škoda..

Elektromobil bude hořet dlouho...
"Pokud přijedeme na místo havárie, trvá obvykle vyprošťování několik desítek minut," říká Pavel Findeis. Někdy to může být čtvrt hodina, někdy i několikanásobek tohoto intervalu," vysvětluje. Záleží to na mnoha okolnostech, hlavně na stavu zraněných uvnitř, ale například i na tom, jakým způsobem byl vůz havarován a o jak staré auto jde. Ty modernější jsou totiž vyrobeny z tak pevných materiálů, že i kvalitním nástrojům dlouho odolávají. Nakonec, jak jsem viděl na vlastní oči, samozřejmě podlehly. Nejprve přišly o kapoty a dveře, nakonec i o střechy, jak se můžete přesvědčit v naší fotogalerii.

"Naším úkolem je seznámit hasiče i s novými výrobními postupy. Například jsme zjistili, že nyní, když se povrchové plechy lepí například na konstrukci dveří, je výhodnější - samozřejmě v případě, že to okolnosti při havárii dovolují - otevírat vzpříčené dveře směrem od předního blatníku, tedy od jejich pantů," dodává Krásný. Je také dobré, aby hasiči věděli, v jakých místech jsou umístěny pyropatrony, jsou uchyceny bezpečnostní pásy a další věci," doplňuje. Škoda proto vypracovává podrobný instruktážní manuál, jak s tím kterým modelem při havárii správně nakládat.

Většinou stačí odstranit dveře


Na podobných školeních spolupracuje Škoda-Auto již více než deset let. Na počátku všeho byla iniciativa velitele Hasičské stanice Škody Auto v Mladé Boleslavi Stanislava Cihelníka, který prý zprvu narážel u vedoucích představitelů automobilky na nepochopení. "Nakonec se to ale podařilo prosadit," řekl.

Pokud jsou ve voze zranění lidé a je podezření na riziko poškození páteře či pánve, snaží se hasiči vytvořit co největší vstupní otvor. Jen tak totiž pod jejich těla můžou podsunout speciální desku a vytáhnout je bez rotačního pohybu ven. Možností je více. Velmi často se například postupuje odzadu pátými dveřmi, další možností je vytvořit potřebný prostor na boku, případně lze pasažery vyjmout i horem po odříznutí střechy.

Hasiči se v současné době školí již i na postupy při haváriích elektromobilů. "Problémem je samozřejmě, pokud vůz hoří. Můžu ale budoucí uživatele elektrických vozidel ubezpečit, že hasiči určitě po příjezdu k doutnajícímu nebo dokonce již hořícímu vozu nezůstanou stát stranou. Budeme ovšem muset zasahovat v dýchacích přístrojích, protože při hoření lithiových baterií se uvolňují velmi jedovaté látky," říká instruktor Pavel Findeis. Zatím také neexistují účinné schválené postupy, jak hořící baterii uhasit. "Vlastně je možné pouze baterii chladit tak, aby se oheň z napadených článků nerozšířil na ty sousední," vysvětlil Petr Krásný. Hrozí tak, že silnice s hořícím elektromobilem bude uzavřena na pořádně dlouhou dobu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů