Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Golf, Seaty či Maserati: To vše stvořil Giorgetto Giugiaro. Slaví 80 let

Naše téma
Radek Pecák | 07.08.2018
dalších 42 fotek
Maserati Boomerang | foto: Archiv redakce
Génius automobilového designu před 50 lety spolupracoval i s mladoboleslavskou Škodou. Projekty však vyzněly do ztracena
Chtěl být malířem, nakonec se ale stal ikonou pro všechny milovníky automobilů. Za svůj osmdesátiletý život stačil stvořit desítky nezapomenutelných vozů a posbírat množství cen. Giorgetto Giugiaro, který právě oslavuje osmdesáté narozeniny, byl totiž již před dvaceti lety vyhlášen automobilovým designerem 20. století a od roku 2002 je rovněž členem Automobilové síně slávy.

Už v sedmnácti letech začal pracovat v designovém oddělení Fiatu, poté zamířil do karosárny Bertone. Zde stvořil například i kupé Ferrari 250 GT SWB, Aston Martin DB4 GT Bertone a řadu dalších skvostů. Ještě než založil vlastní studio Italdesign, navrhl v rámci karosárny Ghia De Tomaso Mangusta.

Na počátcích existence studia Italdesign byl Giugiaro častým hostem i v Československu. Byl totiž přizván, aby vyladil design chystaných nástupců Škody 1000. Typ 720 měl mít motor vpředu a poháněnou zadní nápravu. Parametry a výbava měly být na takové úrovni, aby o vůz byl zájem na západních trzích. Bohužel se však projekt nepodařilo dotáhnout do konce.

Giugiaro tedy netvořil jen vozy pro sportovní a prestižní značky. Vymyslel dodnes jen po krůčcích rozvíjený design bestselleru Volkswagen Golf, stojí za geniálně jednoduchými tvary Fiatů Panda a Uno, nakreslil všechny Seaty z doby, kdy tato značka konečně začala nabízet vlastní auta a pracoval i pro asijské automobilky. Málokdo by asi řekl, že sympatický Daewoo Matiz také vznikl v jeho bloku.

Samozřejmě si také našel čas na koncepty a exkluzivní vozy. Za mimořádně podařená díla lze považovat například Lotus Esprit, Maserati Merak, nebo Ferrari GG50.

Kromě aut vytvářel také design různých jiných produktů. Konkrétně třeba hodinek, interiéru letadel nebo nábytku. V roce 2010 prodal většinu akcií svého studia koncernu Volkswagen. Pět let poté si společně se svým synem založil novou firmu GFG Style. I ta již stačila na světových autosalonech předvézt řadu zajímavých konceptů automobilů budoucnosti.

Výběr z Giugiarových děl najdete v naší galerii:
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů