Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Golf GTI slaví 40. narozeniny. Volkswagen připravil jeho 310koňovou verzi

Naše téma
Redakce | 28.04.2016
Volkswagen Golf GTI Clubsport S. | foto: Volkswagen
V květnu se už po 35. u rakouského jezera Wörthersee sejdou fanoušci vozů koncernu Volkswagen. Volkswagen tradiční setkání využije k oslavě 40. narozenin sportovního Golfu GTI. A jako dárek představí jeho nejvýkonnější verzi Clubsport S.
Dosud nejvýkonnější sériově vyráběný Golf přijde na trh již na podzim jako limitovaná speciální edice.

První Golf GTI dorazil na trh v roce 1976 a od té doby výroba všech verzí modelu překročila hranici dvou milionů exemplářů. Sympatické je, že i moderní GTI Volkswagen vybavuje klasickými detaily, které první generace proslavila - jde zejména o hlavici řadicí páky připomínající golfový míček, červený pruh na masce chladiče a sportovní sedadla s károvaným vzorem.

Volkswagen Golf GTI Clubsport S.



První GTI přitom vzniklo tajně. V roce 1974 totiž šest mužů zosnovalo tajný plán vývoje "sportovního Golfu" nakonec tento projekt i protlačili přes všechny instance. Dnes již nelze jednoznačně určit, v jaký den roku 1976 bylo vyrobeno první sériové GTI. Faktem je, že svým výkonem 110 koní a nejvyšší rychlostí 182 km/h vzal útokem nejen svět kompaktních vozů, ale na dálnicích proháněl také luxusní sportovní vozy a sedany. V roce 1983 byla představena první speciální edice Pirelli GTI s výkonem 112 k.

Druhá generace přijela v roce 1984. GTI II mělo původně výkon 112 koní, ale kvůli zavedení katalyzátoru došlo krátce poté ke snížení výkonu na 107 koňských sil. O dva roky později kompenzoval Volkswagen pokles výkonu novým šestnáctiventilovým motorem, který 129 koní i v kombinaci s katalyzátorem. V roce 1990 posunulo spirálové dmychadlo výkon modelu Golf GTI G60 na 160 koní.

Volkswagen přenesl charakteristické rysy GTI i do třetí generace v roce 1991. Vše začalo výkonem 115 koní, ale už o rok později vzrostl výkon díky novému motoru se čtyřventilovým rozvodem na 150 koňských sil.

V roce 1996 rozšířil nabídku verzí GTI také turbodiesel TDI o výkonu 110 koní. V průběhu následujících let se zážehové a vznětové varianty definitivně rozdělily na GTI a GTD.

Volkswagen Golf GTI Clubsport S.


V roce 1998 uvedená čtvrtá generace GTI vystupovala spíše decentně. Zážehové motory – čtyřválce a pětiválce – dosahovaly výkonu 150 až 170 koní, vznětové motory poskytovaly maximálně 130 koní. V roce 2001 se objevila speciální edice "25 let GTI" s přeplňovaným motorem o výkonu 180 koňských sil.

Pátá generace GTI dorazila v roce 2004 s přeplňovaným motorem, který poskytoval 200 koní. O dva roky později Volkswagen nabídl edici oslavující 30. výročí sportovní verze s výkonem 230 koní. 

Rok 2009 patřil šesté generaci. Opět narostl výkon, tentokrát na 210 koní. Vrcholem ale byl Golf GTI Edition 35 poskytující 235 koní. Šestá generace GTI byla také vůbec poprvé prodávána i jako kabriolet.

Aktuální, už sedmé, pokolení GTI bylo uvedena v roce 2012 ve dvou výkonových stupních. Vstupní verze nabízí nejvyšší výkon 220 koní, GTI Performance je vyladěn na 230 koňských sil a je navíc vybaven novou uzávěrkou předního diferenciálu. Začátkem roku 2016 následovalo na tomto základě zvýšení výkonu až na 290 koní pro verzi Golf GTI Clubsport.

Volkswagen Golf GTI Clubsport S.



U jezera Wörthersee pak bude 4. května představena varianta Clubsport S, která bude patřit mezi nejrychlejší vozy s pohonem předních kol a současně půjde o dosud nejvýkonnější sériově vyráběný Golf. Výrobce zatím neprozradil mnoho informací, ale pochlubil se výkonem 310 koní (228 kW) a novým podvozkem nastaveným "pro rychlé časy na Nürburgringu".
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů