Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

F1 bude mít od roku 2028 nového dodavatele motorů

Naše téma
Dominik Valášek | 15.11.2023
Americký Cadillac vstoupí do Formule 1 v roce 2028 jako dodavatel motorů | foto: Se svolením GM
Stále vzrůstající popularita závodů Formule 1 přitáhla vedle nových diváků i nové značky a závodní týmy. Možná jste již zaznamenali, že se v poslední době v souvislosti se světem Formule 1 často objevuje jméno Andretti. A nyní si připišme i dalšího nováčka – Cadillac. Ten se totiž stane právě pro Andretti (a časem možná i pro další týmy) dodavatelem motorů.
Závodní stáj Andretti je jedinou, která po letošním „konkurzu“ dostala zelenou od ředitelství FIA – asociace zastřešující seriál Formule 1. Pokud dopadnou i všechna jednání o komerčních právech, stane se tak Andretti jedenáctým závodním týmem v F1 a startovní pole se tak ze stávajících dvaceti rozšíří na dvaadvacet jezdců.

A na start se nové vozy vydají jako „Andretti Cadillac“. Právě Cadillac, luxusní značka amerického koncernu General Motors, se totiž stane dalším dodavatelem motorů. Vyplývá to z tiskového vyjádření General Motors, podle kterého je koncern registrován jako dodavatel od sezóny 2028.

„Jsme nadšeni, že náš nový tým Andretti Cadillac F1 bude poháněn pohonnou jednotkou General Motors. S naší hlubokou inženýrskou a závodní expertizou jsme si jisti, že vyvineme úspěšný pohon pro závodní seriál a nastavíme úspěšnou pozici týmu Andretti Cadillac.“ řekl prezident koncernu General Motors Mark Reuss.

Vyvstává jen otázka, jaký motor využije tým Andretti při svém závodním debutu v roce 2026. Přestože podle Cadillacu už vývoj nové pohonné jednotky v současnosti probíhá, coby dodavatel motorů je značka registrována až od roku 2028 a Andretti má tou dobou už dvě sezóny závodit.

Teoreticky je tak na výběr z několika dalších dodavatelů. V roce 2026, tedy s příchodem nové sady pravidel, bude výběr motorů širší než dosud. I nadále to bude Alpine (Renault), Ferrari, Honda a Mercedes, nově ale přibude také Audi a nová spolupráce Red Bull Ford.

A jak se vlastně motory pro rok 2026 změní? Největší změnou bude nová generace paliv. F1 ke své cestě za uhlíkovou neutralitou kompletně vyřadí fosilní paliva a monoposty budou závodit výhradně na paliva syntetická. Přestože turbem přeplňovaný šestiválec o objemu 1,6 litru zůstane, hybridní výpomoc bude mít trojnásobně větší sílu, což znamená, že výkon jako takový poroste za hranici tisíce koní. Přesto ale mají mít vozy nižší spotřebu, a to i navzdory nově zavedenému finančnímu limitu, omezujícímu výdaje na vývoj samotných agregátů. Ze současných 100 kilogramů paliva na závod by se mělo jít zhruba na 70.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů