Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford model T a další veterány se loučily se sezonou spanilou jízdou na Helfštýn

Naše téma
Petra Poláková-Uvírová | 25.09.2023
dalších 65 fotek
Automobiloví a motocykloví veteráni se rozloučili s letošní sezonou. Start spanilé jízdy Přerovskem byl na náměstí v Lipníku. Neděle 2. září 2023 | foto: Deník/Petra Poláková-Uvírová
Nablýskané aerovky či pragovky, ale také anglická a americká vozidla, která si ve své době mohli dovolit jen movitější majitelé. Přehlídka legendárních motocyklů předválečné výroby a některé raritní kousky, které brázdily silnice před sto lety. To a mnoho dalšího zajímavého uklázala spanilá jízda, kterou o víkendu pořádal Oldtimer club Helfštýn.
Z Lipníku nad Bečvou odstartovala v neděli dopoledne poslední spanilá jízda letošní veteránské sezony. Akci uspořádal Oldtimer club Helfštýn a na trasu dlouhou sedmdesát pět kilometrů se vydala více než stovka strojů.

Se sto let starým Fordem model T vyrazil na cestu Jiří Richter z Hranic.

„Tento vůz vyráběl Henry Ford v roce 1924 a auto vyvinul tak, aby se v Americe mohla rozjet pásová výroba. Jezdí rychlostí 70 kilometrů v hodině, má planetovou převodovku a mě dnes zachránilo to, že se řadí pedály. Mohu tedy bez problému jet, i když jsem po operaci ruky,“ řekl Jiří Richter, který si vůz dovezl ze Spojených států. „Patřil jednomu starému pánovi, ale i on už byl jeho druhým vlastníkem. Vůz je stále spolehlivý,“ řekl.

Na video z akce se můžete podívat zde:
Pozornost návštěvníků zaujaly také některé raritní kousky motocyklů.

„Nejstarší motorkou je anglický James 750 z roku 1923. Byla to anglická značka, která se k nám oficiálně dovážela před válkou. Tato je unikátní tím, že je v naprosto autentickém stavu,“ přiblížil Jiří Zemánek, šéf Oldtimer clubu Helfštýn, jenž akci pořádá.

„Motorka má najeto do deseti tisíc kilometrů a byla sem dovezena ze severního Irska, z Belfastu. Je to ale spíše muzejní kousek, než stroj na pravidelné ježdění,“ poznamenal.

Mezi motocykly byly k vidění také stroje Harley Davidson, Ariel, Zündapp nebo české mašiny Jawa a ČZ. Na anglické motorce Triumph 350 z roku 1938 přijel do Lipníku Ota Kubíček z Bystřice pod Hostýnem.

„Asi před patnácti lety jsem ji náhodou získal přes inzerát, zrenovoval a teď si užívám jízdu. Má šestnáct koní, ale mně se zdá, že je těch koní dvacet. Na svou dobu to byla špička a bez problémů se s ní dá jezdit i v dnešním provozu,“ vylíčil.

Z Lipníku nad Bečvou, kde se konala výstava motocyklů a automobilů, se vydala kolona kolem půl jedenácté dopoledne přes Bohuslávky, Dolní Újezd, Veselíčko, Radvanice, Buk, Sobíšky, Zábeštní Lhotu, Penčice, Nelešovice, Kokory, Brodek u Přerova, pokračovala do Dubu nad Moravou a Tovačova.

Po zastávce v Tovačově, kde si mohli účastníci prohlédnout místní zámek, zamířila spanilá jízda do Troubek, Henčlova, Přerova, Kozlovic, Radslavic, Sušic, Nových Dvorů a Týnu nad Bečvou. Cílovou zastávkou byl hrad Helfštýn.

„Letošní veteránská sezona byla krásná, protože neplatila žádná omezení, takže jsme vymetli všechny akce v Čechách i na Slovensku. Ukončení je sice za chladu a deště, ale to už k závěru sezony patří. Snažíme se každý rok nabídnout jinou trasu, takže i letos jsme ji obměnili a zamířili tentokrát do Tovačova,“ uzavřel Jiří Zemánek.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů