Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford konečně prozradil výkon ostrého Focusu RS. Má 350 koní

Naše téma
Redakce | 25.06.2015
dalších 7 fotek
Ford Focus RS. | foto: Ford
Když Ford v únoru poprvé ukázal ostrý Focus RS, naznačil pouze, že bude mít výkon přes 320 koní. Krátce před představením na Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu však výrobce prozradil další detaily. Mezi nimi právě i přesný výkon.
Přeplňovaný čtyřválec o objemu 2,3 litru nabídne 350 koní (257 kW). Tento motor sdílí základní konstrukci s celohliníkovým čtyřválcem, který pohání nový Ford Mustang. Pro Focus RS byl však upraven a jeho výkon vzrostl o 10 procent.

Za zvýšením výkonu stojí nové twin-scroll turbodmychadlo s větším kompresorem a také výrazně větší mezichladič stlačeného vzduchu. K lepšímu proudění vzduchu motorem přispívá také nová konstrukce sání a výfuková soustava s větším průměrem a elektronicky řízeným ventilem, který pomáhá regulovat zpětný tlak v potrubí i zvuk motoru.

Ford Focus RS.


Hlava válců je vyrobena z hliníkové slitiny, která snese i větší tepelné namáhání. Blok válců dostal pevnější vložky z vysokopevnostní slitiny.

Aby se motor "uchladil", konstruktéři vytvořili v přední části vozu dodatečný prostor, aby se tam vešel výrazně větší chladič – vlastně největší, jaký byl kdy do Focusu namontován.

Představení Fordu Focus RS najdete zde.

Maximum točivého momentu - 440 Nm - je k dispozici mezi 2000 a 4500 ot/min. Při dočasném zvýšení plnicího tlaku (takzvaný overboost) však vystoupá až na 470 Nm, a to po dobu až patnácti sekund. Omezovač ručičku otáčkoměru zastaví v 6800 ot/min.

Ford Focus RS.



Údaje naznačující dynamiku však zatím stále postrádáme.

Ford dále slibuje "odpovídající zvukový doprovod" a v nově zveřejněném videu přikládá i ukázku.

Pro připomenutí se sluší zopakovat, že Focus RS dostal poprvé pohon všech kol s vektorováním točivého momentu, který má zajistit perfektní chování v zatáčkách. Premiérově se také ve výbavě objevují přepínatelné jízdní režimy. Jedním z nich je Drift Mode umožňující jízdu kontrolovaným přetáčivým smykem. Focus RS má rovněž Launch Control, tedy funkce zajišťující co nejrychlejší rozjezd z místa.

Nový Focus RS je třetí generací takto označeného modelu a celkem 30. modelem značky Ford, jenž nosí legendární označení RS. Předchozí dvě generace Focusu RS byly uvedeny na trh v letech 2002 a 2009. Na vývoji nového modelu pracovali odborníci Ford Performance z Evropy i ze Spojených států, výrobu Ford svěřil továrně v německém Saarlouis.

Ford Focus RS.



Focus RS je první jedním z 12 nových sportovních modelů, které Ford uvede na trh do roku 2020. V Evropě, včetně České republiky, se vůz objeví v prvním čtvrtletí roku 2016.

350koňový hot hatch ukáže veřejnosti svůj dynamický potenciál na Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu, který začíná právě dnes. Za jeho volant při této příležitosti usedne Ken Block, závodník a hvězda videosérie Gymkhana.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů