Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus 1.0 EcoBoost ujel na jednu nádrž 1 619 kilometrů

Naše téma
Redakce | 28.09.2013
Ford Focus 1.0 EcoBoost ujel 1619 km na jednu nádrž. | foto: Ford
Praha - Ford Focus poháněný tříválcovým motorem 1.0 EcoBoost ujel 1 619 km na jedinou nádrž benzinu. Za jeho volantem se střídali Knut Wilthil a Henrik Borchgrevink, specialisté na úspornou jízdu.
Norská dvojice absolvovala se standardním Focusem 1.0 EcoBoost o výkonu 125 koní (92 kW) trasu o délce 1 619 km, která vedla přes Norsko, Finsko a Švédsko. Dosáhli přitom průměrné spotřeby 3,3 l/100 km, což označují za rekordní výsledek.

Wilthil a Borchgrevink uvádějí, že porovnatelné oficiální rekordy neexistují. Nepochybují však, že v dosažené průměrné spotřebě i ujeté vzdálenosti dosud nikdo se srovnatelným automobilem lepších výsledků nedosáhl.

Cesta měla start ve městě Kautokeino, ležícím 400 kilometrů severně od polárního kruhu. Během následujících dvou dnů zvládli 28 hodin čistého jízdního času, než jim v norském Oslu definitivně došlo palivo. V zájmu co nejnižší spotřeby se dvojice snažila udržovat rychlost 60 km/h, vyhnout se zbytečnému brzdění a nepoužívat klimatizaci, ačkoliv se teploty pohybovaly od 22 °C až téměř k bodu mrazu. Na průběh jízdy dohlížela norská policie.

„Když se na silnici objevil sob, brzdit jsme museli, většinou jsme ale jeli co možná nejúsporněji," řekl Wilthil. „Hlavním důvodem, proč jsme zvolili Focus, je fantastický motor 1.0 EcoBoost."

Nejmenší člen řady EcoBoost je tak malý, že se vejde do stropní schránky v dopravním letadle. Využívá přímého vstřikování paliva, proměnného časování ventilů a přeplňování turbodmychadlem, v letech 2012 a 2013 zvítězil v odborné anketě „International Engine of the Year" (Mezinárodní motor roku).

Focus s motorem 1.0 EcoBoost (125 k) má jmenovitou spotřebu paliva 5,0 l/100 km. Ford však nabízí tuto motorizaci rovněž ve variantě o výkonu 100 koní, jež dosahuje kombinované spotřeby 4,7 l/100 km a emisí CO2 109 g/km. Litrový EcoBoost lze objednávat také do modelů Fiesta, B-MAX, C-MAX a Grand C-MAX.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů