Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fisker se vrací. Elektrický sedan EMotion slibuje dojezd přes 600 kilometrů

Naše téma
Redakce | 01.11.2016
Fisker EMotion. | foto: Fisker
Automobilka Fisker se vrací. V příštím roce chce uvést na trh nový elektromobil, který prý zatopí konkurenční Tesle. Na světě už jsou první fotografie prototypu i některé zajímavé detaily.
Společnost Fisker Automotive založil v roce 2007 dánský automobilový návrhář Henrik Fisker. Firma na sebe o několik let později upozornila luxusním hybridním sedanem Karma, který mezi roky 2011 a 2012 vyráběla ve Finsku.

Jenže projekt skončil neúspěchem, prodalo se jen asi dva tisíce vozů. Kvůli finančním problémům byla produkce zastavena a malou automobilku nakonec koupila čínská investiční společnost Wanxiang Group.

Fisker EMotion.


A právě s její pomocí se Fisker vrací s novým modelem. Tentokrát jde ale o klasický elektromobil, jehož design navrhl samotný Henrik Fisker. Sportovně vyhlížející sedan si přitom zakládá na moderní konstrukci a vyspělé technice - karoserie z uhlíkových vláken a hliníku má být například mimořádně aerodynamická. V kabině pak máme očekávat prostor srovnatelný s luxusními velkými sedany.

"Náš nový vůz bude nejinovativnějším a nejpřelomovějším elektromobilem, jaký kdy byl vytvořen," prohlásil Henrik Fisker. A slíbil, že akumulátor nového vozu bude mít výrazně vyšší životnost a umožní větší dojezd než jakákoliv současná baterie na trhu. O technologii však toho příliš nevíme. Baterie vyvinula a bude vyrábět sesterská firma Fisker Nanotech.

Fisker EMotion.


A podle automobilky má nový akumulátor zajistit dojezd na jedno nabití 400 mil, tedy asi 643 kilometrů.

Tajemstvím pak zůstává také výkon pohonného ústrojí, Fisker dosud slíbil pouze maximální rychlost 260 km/h. Na další informace je ale čas, oficiální premiéra vozu by se totiž měla uskutečnit až ve druhé polovině příštího roku. Je navíc možné, že do té doby se řada věcí změní.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů