Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Figuríny pro crashtesty asi ztloustnou. Kvůli obézním Američanům

Naše téma
Jan Zajíc | 12.02.2017
Testovací figuríny by mohly také "přibrat". | foto: YouTube/ABC News
Že se při nárazových testech použivají speciální testovací figuríny, jistě víte. Jenže jak se ukazuje, jejich aktuální podoba už zřejmě neodpovídá skutečným lidem - proti nim jsou panáci příliš "hubení".
Tedy minimálně ve Spojených státech. Nedávná studie totiž ukázala, že Američané neustále tloustnou. Zatímco na konci sedmdesátých let važil průměrný Američan 78,8 kg a průměrná Američanka 66 kg, aktuálně to je 88,5 kilogramů v případě mužů a 75,3 kg v případě žen.

Testovací figuríny přitom zůstávají už roky stejné, ty standardní mužské váží 78,5 kg. Při testech se sice používá víc typů figurín, i ta nejtěžší však váží "jen" 100 kilogramů.

Jeden výrobce proto vyvinul panáka nového, takového, který zohledňuje narůstající počet obézních lidí. Zatím jde jen o prototyp, který váží 124 kilogramů.

Podle Stewarta Wanga z Michiganské univerzity přitom tvar, velikost i hmotnost postavy hrají při nehodě obrovskou roli a mají vliv na možná zranění. Obézní lidé například po čelním nárazu i kvůli horší funkčnosti bezpečnostních pásů častějí utrpí poranění dolních končetin. A obecně prý u nich při nehodě hrozí výrazně větší riziko úmrtí.

"Tlustější" figuríny však nejsou jedinou zvažovanou novinkou v oblasti nárazových testů. Stejný výrobce, společnost Humanetics, myslí také na starší řidiče a pracuje proto na figuríně, která má mít podobnou konstituci jako 70letá žena.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů