Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Lepší upozornění na závadu nevzniklo. Takhle popisně kdysi hlásily chyby Fiaty

Naše téma
Dominik Valášek | 26.02.2018
Budíky Fiatu Ritmo Cabrio. | foto: Movisti
Stejně jako mnoho dalších součástí aut prošly i přístrojové panely během desetiletí ohromnou proměnou. Ta se týkala nejen ukazatelů, podsvícení, či později palubních počítačů, ale pochopitelně i kontrolek, upozorňujících na větší či menší závady a potíže s vozidlem. Úžasný systém před několika lety používal Fiat.
Ten měl v 80. letech u několika svých modelů jedny z nejpopisnějších a svým způsobem nejlépe rozvržených kontrolek. Fór spočíval v tom, že namísto kontrolek porůznu rozházených po přístrojovém štítu, měl řidič k dispozici nákres auta s kontrolkami na příslušných místech. A k tomu pak spoustu dalších kontrolek, které ukazovaly stav dalších důležitých částí vozu,

Vůbec nejlépe byly kontrolky řešeny na modelu Ritmo Cabrio Bertone. U něj se totiž v pravé části budíků nacházely hned dva nákresy. Jeden byl celého auta, na kterém byly kontrolky světel a brzd, druhý potom pouze pohonného ústrojí. Zde byla vyznačena kontrolkou nízká hladina vody v chladiči a nízká hladina oleje v olejové vaně.

Podobně promyšlená byla i jedna verze budíků modelu Uno Turbo první generace. Zde se mezi otáčkoměrem a rychloměrem nacházel půdorys auta, v němž se kontrolky objevují podle toho, která část auta má problém.

Konkrétně u modelu Uno existovaly ještě další dva typy budíků, u nichž kontrolky více či méně navazovaly na nákresy auta. Obrázky přístrojových desek všech typů najdete v galerii.

Pochopitelně, že jsou z dnešního pohledu budíky starých Fiatů spíše úsměvným retrem, ale právě rozkreslené auto s příslušnými kontrolkami bylo svým způsobem geniální. Řidič tak okamžitě věděl, co je špatně, a tomuto řešení nelze upřít jistou dávku „popisnosti“. Což se zrovna v italském autě docela hodí... 

Až si skoro říkáme, jaká je škoda, že v dnešní zpravidla vidíme jen svítící žlutou kontrolku motoru, přezdívanou v angličtině výstižným termínem „idiot light“. V době digitálních přístrojových panelů by se přece dala závada velmi detailně popsat, což by usnadnilo její řešení. Jenže to se neděje. Místo toho se prostě rozsvítí jen jedna kontrolka na všechno a řidič může jen odhadovat, zda se jedná o lehčí závadu, nebo o blížící se katastrofu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů