Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dotknout se Ferrari FXX K může být životu nebezpečné. Opravdu, důvod je zvláštní

Naše téma
Dominik Valášek | 17.07.2017
další 3 fotky
Blikající ploutev na střeše Ferrari FXX K. | foto: Youtube / Car Throttle
Na současných autech je hromada varovných systémů, štítků, nápisů a piktogramů. Některé jsou dobře známé, některé se objevily až s příchodem hybridů a elektromobilů. Tenhle systém, který se objevuje na okruhovém Ferrari FXX K, je však ve světě aut docela nový.
Na střeše okruhové bestie o výkonu 1036 koní (762 kW), která kombinuje dvanáctiválec o objemu 6,3 litru se systémem KERS, je malá nenápadná „ploutev“, která za normálních okolností bliká zeleným světlem. Zelené blikání značí, že je vše v pořádku, a že se smíte auta dotknout, ovšem je tu i jiné, červené blikání.

Jakmile se ploutev na střeše FXX K rozbliká červeným světlem, je něco špatně a měli byste být hodně opatrní, abyste se nedotkli vodivých částí karoserie. Je zde totiž velká pravděpodobnost, že dostanete ránu od elektrického systému KERS, jehož napětí činí 480 voltů. A to je velká šupa, která by vás mohla při dostatečném proudu i zabít.

Podobný systém používají i Formule 1. Stejně jako u FXX K, i tady systém indikuje možnost, že karoserie probíjí. Pokud se tak Formule 1 na daném místě rozbliká například při nehodě, traťoví maršálové vědí, že se auta nemají dotýkat, protože je životu nebezpečné.

Tento postřeh s blikající ploutví na FXX K se objevil ve videu magazínu Car Throttle. Redaktor Alex Kersten měl možnost svézt se v FXX K v rámci festivalu rychlosti v Goodwood a právě na blikající světlo byl důrazně upozorněn.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů